Too Good to Go-app koploper tegen voedselverspilling

© Too Good to Go
| Via de app Too Good to Go kan je voedseloverschotten tegen een derde van de prijs kopen bij supermarkten of restaurants.

Het Food Waste Fest in Brussel heeft de beste initiatieven tegen voedselverspilling bekroond. Onder andere de app Too Good to Go en de kantine van het Herman Teirlinckgebouw vallen in de prijzen.

De Food Waste Awards worden georganiseerd door FoodWIN, een organisatie die strijdt tegen voedselverspilling in België. Niet onbelangrijk, want in Vlaanderen wordt ieder jaar gemiddeld meer dan 900.000 ton eetbaar voedsel weggegooid. Dinsdagavond werden de winnaars bekend gemaakt in het Herman Teirlinckgebouw in Brussel. Twee initiatieven met Brusselse activiteiten mochten een award mee naar huis nemen.

In de categorie Changemakers werd de app Too Good to Go bekroond. Via de app kunnen supermarkten of restaurants hun voedseloverschot nog doorverkopen aan particulieren, aan een derde van de prijs. Het initiatief ontstond in Duitsland, maar de Belg Jonas Malisse verspreidde de app in ons land en dus ook in Brussel.

Ongeziene groei

“Too Good to Go opereert nog maar een jaar in België maar telt al 430.000 gebruikers,” zegt Jasmien Wildemeersch van FoodWIN. “We zien veel goede ideeën tegen voedselverspilling, maar dat ze zo snel zo groot worden, is ongezien. Zo hebben ze al veel voedsel gered.”

“Het is bovendien een model waarbij iedereen wint: de supermarkten en restaurants kunnen toch nog eten verkopen, de consument betaalt minder en Too Good to Go krijgt een klein percentage op het voedsel dat verkocht wordt,” zegt Wildemeersch

Zelf opscheppen

Daarnaast valt ook de kantine van het Herman Teirlinckgebouw in Brussel in de prijzen, en bij uitbreiding alle kantines van de Vlaamse overheid, uitgebaat door Het Facilitair Bedrijf.

“In bedrijfskantines belandt gemiddeld maar liefst 40 procent van het voedsel in de vuilnisbak. Maar de kantine van het Herman Teirlinck gebouw heeft de verspilling teruggebracht tot 6 procent. Dat is vrij indrukwekkend,” weet Wildemeersch.

(Lees verder onder de afbeelding.)

20190403 Het Facilitair Bedrijf Herman Teirlinckgebouw
© Het Facilitair Bedrijf
| Het Facilitair Bedrijf, dat onder meer de kantine in het Herman Teirlinckgebouw uitbaat, wist de voedselverspilling terug te brengen tot 6 procent.

De kantines van Het Facilitair Bedrijf meten sinds 2012 nauwgezet waar ze voedsel verspillen: in de keuken, aan het buffet of op het bord van de bezoeker. Daarom hebben ze beslist om bezoekers vooral zelf te laten opscheppen aan het buffet, in plaats van hen een kant-en-klaar bord te geven.

Croustini’s

In de categorie Overheden werden 14 lokale OCMW’s in Zuid-West-Vlaanderen bekroond, die onder de naam Food Act 13 overschotten van warenhuizen en landbouwers herverdelen aan mensen in armoede. En bij de Bedrijven mocht Bio Bakkerij De Trog uit Ieper de prijs mee naar huis nemen. Zij recycleren broodoverschotten in bier en croustini’s.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?