Tweede deel Zennepark opent woensdag

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 14 juli 2020

Het tweede deel van het Zennepark in Schaarbeek opent woensdag. Het gaat om een promenade bovenop de voormalige bedding van de Zenne. Oorspronkelijk was de opening van het park gepland voor 2018 en later maart 2020, maar veel werk aan bouwvallige scheidsmuren strooide wat roet in het eten.

Goed nieuws voor zowel de inwoners van de drukke en versteende Masuiwijk als voor de fietser die de wijk moet doorkruisen: het tweede deel van het Zennepark is af en opent woensdag.

Een eerste deel van de promenade in de voormalige bedding van de Zenne ging al open in 2016 en verbindt sindsdien de Helihavenlaan met de Masuistraat. Voortaan kunnen buurtbewoners vanuit de Masuistraat nu rustig doorsteken naar de Koninginnelaan. In september opent het derde en laatste deel tussen Koninginnelaan en Paleizenstraat en volgt de officiële inhuldiging.

Eenmaal af zal de promenade, die nergens breder is dan 15 meter, 1 kilometer lang zijn. Op het onderstaande kaartje kun je het traject precies volgen (lees verder onder de kaart)

traject Zennepark
© BRUZZ
| Het totale traject van het Zennepark zal iets minder dan 1 kilometer lang zijn. Het deel in het oranje wordt woensdag geopend

Om het tweede deel van de voormalige Zennebedding om te toveren tot een begaanbare promenade, heeft Leefmilieu Brussel planten aangeplant en automatische besproeiing voorzien.

De scheidingsmuren met aangrenzende panden moesten vaak gerenoveerd worden, waarvoor de eigenaars van al die gebouwen teruggevonden moesten worden. Aan de kant van de Koninginnelaan is een pleintje met banken en een fontein aangelegd. Die zal gevoed worden met regenwater en is een knipoog naar de geschiedenis van de groenstrook.

Het tweede deel van het Zennepark zal dagelijks toegankelijk zijn tussen 10 en 18 uur. De drie fases kosten samen 6 miljoen euro. (Lees verder onder de fotogalerij)

Groen netwerk

Het openstellen van de voormalige Zennebedding, die achter huizen en bedrijfspanden doorliep, maakt deel uit van de plannen van Leefmilieu Brussel om een 'groen netwerk' uit te bouwen: een netwerk van autovrije fiets- en wandelwegen in de stad. Ook de geplande Kleine Zennepromenade (in de bedding van een voormalige zijarm van de Zenne) in Anderlecht maakt daar deel van uit.

Maar evengoed grijpen inwoners van de arme en erg versteende Masuiwijk het groene plukje aan om er te socializen en kinderen te laten fietsen, steppen of skaten. Maandagavond nog kon je in het eerste deel van het park over de koppen lopen.

Op termijn volgt een verbinding tussen het Zennepark en de 21 juli-square in Laken. Daarvoor zou de gebruiker het Masuiplein moeten oversteken naar de Verlengde Masuistraat, die langs de spoorweg loopt tot aan het kanaal, waar een nieuwe brug de zachte weggebruiker veilig naar de overkant zal brengen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?