Anderhalf jaar vertraging bij aanleg Zennepark

© TG-BRUZZ
| De opening van het Zennepark in de Masuiwijk laat op zich wachten

De afwerking van het nieuwe park op de oude Zennebedding laat lang op zich wachten. Het park in de Schaarbeekse en Brusselse Masuiwijk had klaar moeten zijn in september 2018. In realiteit zal de afwerking pas voor maart 2020 zijn, een vertraging van anderhalf jaar. Er doken problemen op en de aannemer gaf andere werven voorrang om ze klaar te krijgen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Het Zennepark wordt een lang en smal park dat wat broodnodig groen brengt in de arme en versteende Masuiwijk. Een eerste deel van 200 meter ging al open in september 2016 en won een stedenbouwkundige prijs. Ondertussen blijft het wel wachten op de resterende 500 meter van het lineair park. Het openingsmoment verschoof al van september 2018 naar maart 2020.

Hoe kan de aanleg van een park maar liefst anderhalf jaar vertraging oplopen? Bij de gewestelijke administratie Leefmilieu Brussel wijzen ze naar een aantal problemen die opdoken tijdens de werken. Het terrein waarop gewerkt wordt is klein en dat vereist precisiewerk. Er bleek een aantal aanpassingen nodig, bijvoorbeeld aan de speeltuigen en hun plek in het park.

Er bleek ook een probleem te zijn met een aantal muren dat grenst aan het park. Als zo'n muur zou instorten, zouden er mensen gewond kunnen raken. Leefmilieu Brussel besloot daarom om ze af te breken en opnieuw te bouwen. In 2016 moest de opening van het eerste deel van het park al eens een maand uitgesteld worden door een ingestorte muur.

'Pre-electorale werven'

Ook de gemeenteraadsverkiezingen strooiden roet in het eten. Het verband met het park is indirect, omdat de aanleg van het Zennepark gebeurt door het Brussels Gewest en dus niet afhangt van een gemeentebestuur.

De aannemer die werkt aan het park besloot echter om een paar werven in opdracht van gemeentebesturen voorrang te geven. In de aanloop naar gemeenteraadsverkiezingen zijn er namelijk altijd veel werven die netjes voor verkiezingsdag klaar moeten zijn. De grote vraag naar aannemers maakt de openbare werken in die periode duurder, bleek uit onderzoek.

Het verklaart de keuze van de aannemer om even niet of minder te werken aan het Zennepark, al laat Leefmilieu Brussel wel weten dat alle contracten wel gerespecteerd zijn.

Na de geplande opening van het park in maart 2020 volgt mogelijk nog een uitbreiding. Het is de bedoeling dat het park verderloopt langs spoorlijn 50 richting Gent. Via een nieuwe brug die de nog aanwezige brugpijlers hergebruikt zou het dan ook het kanaal oversteken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?