260 Molenbekenaars willen routes buslijnen 89 en 86 behouden

© Belgaimage
| Passagiers stappen op een bus van de MIVB in Brussel.

Bus 89 rijdt op dit moment van halte Machtens in Molenbeek naar het Centraal Station. Vanaf september zal de route van de bus wijzigen in het kader van het Busplan van de MIVB. Daartegen ondertekenden zo’n 260 mensen een petitie, en de discussie komt ook aan bod in de gemeenteraad.

Bus 89 wijzigde eerder al licht van route, omdat bussen werden aangevallen. Vanaf september zal de route definitief wijzigen. De bus, die momenteel van Westland Shopping naar Bockstael rijdt, zal vanaf september koers zetten richting het Centraal Station. Bus 86 zal vanaf dan in plaats van tussen Machtens en Centraal Station, tussen Machtens en Bockstael rijden.

Gezinnen en pendelaars die in het stadscentrum werken, maken dagelijks gebruik van lijn 86 richting het centrum, klinkt het bij zo'n 260 bewoners van de Machtenswijk die protesteren tegen het plan. "Onze wijk ligt in een gebied dat matig wordt bediend door het openbaar vervoer," klinkt het in hun petitie die onder andere is gericht aan de directeur van de MIVB. "Er liggen veel scholen op de route tussen de Ninoofsteenweg en de Antoine Dansaertstraat."

De bewoners vrezen ook voor de personen met een beperkte mobiliteit. Ze benadrukken bovendien dat de bus vaak veiliger is dan de metro, zeker tussen Beekkant en het Weststation, waar recent nog een vrouw gewond raakte na een aanval met een mes.

Busplan

De wijzingen van buslijn 89 en 86 maken deel uit van het Busplan, waarover jaren geleden al beslissingen werden genomen, vertelt MIVB-woordvoerder Guy Sablon. "De bevolking en de gemeente zijn daar zeker over geconsulteerd, en ook het Gewest is akkoord gegaan."

Volgens de MIVB werd het stuk op lijn 86 tussen de Ninoofsesteenweg en de Dansaertstraat onvoldoende gebruikt. Bovendien is er een alternatief voor dat traject: metro 2 of 6, richting de Brouckère, die ook door het centrum komt. "Het klopt dat de directe verbinding er niet meer zal zijn voor een aantal mensen. Maar de wijzigingen gaan voor een grotere groep andere mensen heel veel voordelen opleveren."

Er is een uitgebreid onderzoek voorafgegaan aan het Busplan, herinnert Sablon. "Het plan houdt rekening met verschillende elementen: hoeveel mensen er langs wonen, welke economische polen er zijn op de route en welke scholen de lijn bedient."

Bus 89 terug naar vaste route

Ook de burgemeester van Molenbeek, Catherine Moureaux (PS) denkt dat de nieuwe routes uiteindelijk meer mensen ten goede komen. Dat antwoordt zij woensdag op de interpellaties van Leonidas Papadiz, fractieleider MR en gemeenteraadslid Mohamed El Bouazzati (PTB) over de buslijnen.

Ook laat Moureaux weten dat ze hoopt dat bus 89 binnenkort zijn vaste route - tussen de Hertogin Van Brabantplaats en Ribaucourt - kan hernemen. Politiemensen zullen automobilisten herinneren aan de verkeersregels, anderen zullen de drugshandel die zich in de buurt heeft ontwikkeld aanpakken, klinkt het bij de burgemeester.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?