| De gehavende Budabrug in Neder-over-Heembeek.

Aanvaring Budabrug: voorhaven eind deze week opnieuw toegankelijk

MW
© BRUZZ
03/01/2023

Eind deze week moet de Brusselse voorhaven opnieuw toegankelijk zijn voor het scheepsverkeer. Tegen dan zou de zwaar beschadigde Budabrug zijn weggehaald. De federale politie heeft intussen haar onderzoek naar de mogelijke oorzaak van de aanvaring afgerond. Dat komt nu in handen van het Brussels parket.

Afgelopen vrijdagavond knalde omstreeks 20 uur een binnenvaartschip tegen de Budabrug over de Willebroekse vaart in Neder-Over-Heembeek. Daarbij vielen geen gewonden, maar de frontale botsing veroorzaakte wel veel schade aan de brug.

“Met twee miljoen euro komen we er niet,” schat Gert Van der Eeken, directeur-generaal van de Haven van Brussel, de schade in. Door het ongeval is de brug een flink stuk verschoven en moest ze worden afgesloten voor alle verkeer. Met alle economische gevolgen van dien.

Om die economische gevolgen te beperken en de brandstofbevoorrading van Brussel niet in het gedrang te brengen, moet de Budabrug zo snel mogelijk worden verwijderd.

Voorhaven eind deze week opnieuw toegankelijk

“Een aannemer uit Zwijndrecht is vandaag begonnen met het weghalen van de brug,” laat Van der Eeken aan BRUZZ weten. “We hopen die einde deze week te hebben weggehaald zodat de voorhaven terug toegankelijk is voor schepen.”

“Het bruggendek wordt op een ponton gezet en vervolgens weggesleept.” Bedoeling is dat de brug naar een atelier verhuist voor revisie en herstelling. Volgens de ingenieur die maandag ter plaatse kwam, kan dit weken duren.

Ondertussen is ook de scheepvaartpolitie klaar met haar onderzoek dat de oorzaak van het ongeval moet bepalen en eventuele verantwoordelijken aanwijzen. “De laatste hand wordt momenteel gelegd aan het proces-verbaal en vertrekt morgenochtend naar het parket van Halle-Vilvoorde,” laat Jana Verdegem van de federale politie weten.

Leuvense Stella dan maar per vrachtwagen

Dat is van belang voor een goede afhandeling van alle schadeclaims, want die zijn niet gering. Zo was er het cruiseschip met Amerikaanse toeristen dat zijn programma niet kon afwerken. Voor hen eindigde hun reis in een autocar richting Schiphol, van waar ze terugvlogen naar de VS.

Maar ook het vrachtvervoer op het kanaal ligt noodgedwongen stil. “De brouwerij AB Inbev brengt normaal haar bier via binnenschepen van Brussel naar Antwerpen,” legt havendirecteur Van der Eeken uit. “Dat doen ze om zoveel mogelijk vrachtwagens van de weg te houden.” De Leuvense Stella en het Hoegaardse witbier zullen nu per vrachtwagen naar Antwerpen moeten worden vervoerd. “Andere containers worden mogelijk in Grimbergen weer op een schip geladen."

Alternatief voor voetgangers en fietsers

Voor de vele fietsers en voetgangers die vanuit Vilvoorde de Budabrug gebruiken, werkt de haven aan een alternatief. “Bedoeling is om op zeer korte termijn een soort ferryboot in te zetten,” zegt Van der Eeken. “In de loop van deze week moet duidelijk worden welk bedrijf de overzet zal uitbaten. Maar eerst moet de brug weg.”

Het autoverkeer zal moeten omrijden tot de brug hersteld is. Automobilisten kunnen in afwachting gebruik maken van de Van Praetbrug of de Europabrug.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni