| De Anderlechtse schepen van Mobiliteit Susanne Müller-Hübsch.

Anderlechtse schepen onder vuur voor mobiliteitsbeleid: 'Dit gaat niet meer over dialoog'

MVDH
04/04/2023

De Anderlechtse schepen Susanne Müller-Hübsch (Groen) krijgt zware kritiek te verduren van buurtcomités die haar verwijten beleid door te duwen zonder rekening te houden met de inwoners. Volgens de schepen gaan de verwijten echter al lang niet meer over politiek. "Naast het verbale geweld is al eens iemand op mij afgekomen. Als vrouw is dat heel beangstigend."

“Er is een Müller-probleem in Anderlecht”, zo stelt het Anderlechtse "Front Commun", dat bestaat uit de buurtcomités van Peterbos/Moortebeek, Bon Air, Comité Stop plan Good Move en Comité Vigilance Cureghem, in een persbericht. In de gemeenteraad afgelopen donderdag verenigden zij zich daarom “in groten getale tegen het gemeentelijk beleid waarvoor burgers de prijs betalen”, klinkt het. Concreet gaat het dan onder meer over de circulatieplannen in Moortebeek, die te weinig rekening zouden hebben gehouden met de bewoners van de Peterboswijk, en in de wijk Goede Lucht.

Kop van Jut in het protest tegen deze dossiers is schepen van Mobiliteit en Openbare Ruimte Susanne Müller-Hübsch. Al sinds het, intussen alweer afgevoerde, circulatieplan in Kuregem, krijgt zij het zwaar te verduren. Müller-Hübsch kreeg toen het verwijt aan "bulldozerpolitiek" te doen en geen rekening te houden met inwoners die het niet met haar eens zijn. Die kritiek is sindsdien alleen maar scherper geworden.

“Wij hebben geen zin in haar idiote proeven en zijn geen laboratoriumratten”, klinkt het. In het persbericht wordt haar verweten “de inwoners van Anderlecht te minachten en tegen elkaar uit te willen spelen, geen antwoord te geven op vragen over haar beleid en gebruik te maken van 'repressie door de politie'”. Dat laatste is een verwijzing naar de gemeenteraad donderdag waar uiteindelijk, omwille van de veiligheid, slechts vijftig mensen binnenmochten.

Het "Front Commun" wil nu dat Müller-Hübsch haar plannen voor Goede Lucht en Peterbos/Moortebeek intrekt. "Anders rest ons niets anders dan haar ontslag te eisen."

Giftige sfeer

Müller-Hübsch zelf vindt de kritiek te gek voor woorden. “De vraag waarom niet iedereen binnen kon donderdag, moet naar de burgemeester, want ik beslis daar niet over. Verder hebben we donderdag 2 uur en half de tijd genomen om alle vragen van burgers over onder meer de Moortebeekwijk nogmaals uitgebreid te beantwoorden." De schepen geeft ook aan dat veel tegenargumenten die ze toen kreeg, gebaseerd zijn op misinformatie wat een debat zeer moeilijk maakt.

"Voor sommigen gaat het echter al lang niet meer over dialoog of samen oplossingen vinden”, aldus de schepen. "De plannen voor Moortebeek gaan slechts om een zeer kleine ingreep, maar de huidige schaal van de woede heeft niets te maken met de realiteit. Dit is het werk van een kleine groep mensen die ook actief is in bijvoorbeeld Schaarbeek en Molenbeek en die iedereen wil ophitsen."

Volgens Müller-Hübsch is de sfeer intussen al zo vijandig dat veel echte inwoners en mensen die nog constructief willen samenwerken niet meer naar de gemeenteraad durven te komen. "Vorige week was er een manifestatie in Moortebeek met 10 mensen waar slechts één persoon bij was uit de wijk. Inwoners komen me dan vragen wie die mensen zijn."

Intimidatie

Müller-Hübsch zegt intussen ook steeds meer te vrezen dat het eens echt fout gaat tijdens een interpellatie en dat de giftige sfeer, intimidatie en scheldpartijen omslaan in fysiek geweld. "Naast het verbale geweld is al eens iemand op mij afgekomen. Als vrouw is dat heel beangstigend."

Toch laat de schepen zich niet uit het veld slaan. “Wij werken verder en proberen daarbij zo veel mogelijk transparant te blijven, in gesprek te gaan met mensen, en ter plaatse te gaan kijken. Stel dat deze intimidatie bij mij succes zou hebben en ik trek mij terug, dan zoeken de stokebranden toch gewoon iemand anders.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni