Auto's 'tijdelijk' gebannen van Gemeenteplein in Molenbeek

KVDP
© BRUZZ
06/05/2020

Er staan sinds kort betonblokken en bloempotten op het Gemeenteplein in Molenbeek. Wildparkeerders moeten op die manier wegblijven, al gaat het wel om een tijdelijke "corona-opstelling". Een definitieve oplossing voor de problematiek van wildparkeerders is er nog altijd niet.

In theorie is het Molenbeekse Gemeenteplein autovrij, en dat al sinds 2014. Maar autobestuurders bleven er doorheen de jaren parkeren. Wildparkeerders werden beboet door de politie, maar concrete ingrepen om wildparkeerders te weren volgden er niet.

Sinds vanochtend staan er betonblokken en bloempotten langs het Gemeenteplein, waardoor auto's het plein niet meer op kunnen. Vorige week had het gemeentebestuur aangekondigd dat het Gemeenteplein afgesloten zal worden, als onderdeel van een mobiliteitsplan in het kader van de afbouw van de coronamaatregelen.

"Dit moet de social distancing mogelijk maken", zegt Molenbeeks schepen van Mobiliteit Abdellah Achaoui (PS). "Het gaat om een dichtbevolkte wijk met veel handelaars. We treffen een aantal pragmatische maatregelen en zijn ambitieus."

Nog geen definitieve oplossing

Achaoui benadrukt dat het om een tijdelijke opstelling gaat in het kader van de coronacrisis. Hoe lang de betonblokken er blijven staan, is nog niet helemaal duidelijk. "Dat zal afhangen van de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad. Elf juni lijkt me een goede datum, maar dat is zeker nog niet definitief", aldus de schepen.

Een definitieve oplossing voor het wildparkeren is er dus nog altijd niet, alhoewel die wel al langer werd aangekondigd. "De vraag rond het wildparkeren op het Gemeenteplein is er altijd al geweest en onze mobiliteitsdiensten denken ook na over een duurzame oplossing", aldus Achaoui nog.

"Wie parkeerplaatsen wil schrappen, moet ook een alternatief hebben. Bovendien gaat het om een moeilijk plein, want er vindt ook een markt plaats", gaat de schepen verder. Volgens de schepen liggen er enkele pistes voor een "globale oplossing" op tafel, die later - na de coronacrisis - geanalyseerd zullen worden. Achaoui: "Je kan het plein niet zomaar afsluiten. Voor een definitieve oplossing zitten we aan tafel met alle betrokken actoren, waaronder ook de handelaars."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Mobiliteit, Gemeenteplein, gemeenteplein molenbeek, wildparkeren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni