Azalealaan in Schaarbeek vanaf deze week eenrichtingsstraat

© SVG
| De Azalealaan was sinds mei niet toegankelijk voor doorgaand verkeer, maar wordt nu een eenrichtingsstraat.

Vandaag - maandag - zullen in Schaarbeek de nieuwe markeringen aangebracht worden die van de Azalealaan een eenrichtingsstraat maken. Eerder was deze straat onderdeel van het Schaarbeekse woonerf, maar door files in de omliggende straten moest dit herbekeken worden.

Vanaf deze week zal de Azalealaan bestaan uit een rijstrook voor auto’s en een rijstrook voor fietsers in twee richtingen. Schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier legt uit dat ze in de maand mei door corona een grote drukte zagen rond het Josaphatpark. “We hebben het verkeer in die buurt versperd om een joggingparcours te kunnen aanleggen en meer ruimte te kunnen geven aan de fietsers. De reactie daarop was heel positief, vooral van de fietsers.”

Dat de Azalealaan werd omgevormd tot woonerf ontving ook kritiek en in de omliggende straten, zoals de Louis Bertrandlaan, ontstonden meer files. “We zitten nu in het post-COVID-parcours. We maken de Azalealaan toegankelijk voor éénrichtingsverkeer en deze aanpassing willen we gedurende drie maanden evalueren. In oktober bekijken we bij de buurtbewoners wat ze ervan vinden.”

Madeliefjesstraat ook eenrichting

Volgens Byttebier is de reactie bij de buurtbewoners dubbel. “De mensen die fietsen zijn tevreden. Het zal ervoor zorgen dat het verkeer veel trager gaat. Anderzijds zijn sommige bewoners niet blij met het feit dat de Madeliefjesstraat ook een eenrichtingsstraat wordt. Dat doen we om te voorkomen dat die als transit wordt gebruikt.”

De schepen van Mobiliteit merkt op dat vooral het zogenaamde lussensysteem moeilijk ligt. “Per wijk willen we werken met een lussensysteem. Dat wil zeggen dat je een lus moet volgen, om te voorkomen dat er veel doorgaand verkeer is. Ook plaatselijke bewoners moeten die volledige lus volgen om aan hun woonplaats te komen en dat botst soms op kritiek.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?