| Reynders en Vervoort toonden zich beste maatjes op de persconferentie van Beliris.

Beliris pompt miljoenen in Brusselse mobiliteit

Laurent Vermeersch
19/09/2018
Updated: 19/09/2018 18.07u

De federale regering zal de komende jaren flink investeren in de Brusselse mobiliteit. Niet alleen in de metro, maar ook de trein en de fiets. Dat hebben minister-president Rudi Vervoort (PS) en federaal minister Didier Reynders (MR) aangekondigd.

Beliris, het federale investeringsprogramma voor de hoofdstad, is toe aan zijn dertiende bijakte. Het gaat om een nieuw akkoord tussen de federale staat en het Brussels gewest over welke hoofdstedelijke projecten dit en volgend jaar kunnen rekenen op federale steun.

Bijna 250 miljoen, of 39 procent van het totaalbudget van ruim 660 miljoen, gaat naar mobiliteit. Zoals bekend investeert Beliris in de geplande metrolijn door Schaarbeek en Evere, tussen het Noordstation en Bordet. “Nog dit jaar moet ook de studie worden opgestart voor een uitbreiding naar het zuiden”, zei minister Reynders, in de federale regering bevoegd voor Beliris. De studie moet de weg vrijmaken voor een verlenging van de geplande metrolijn 3 van Albert verder door Vorst en Ukkel. (lees verder onder de afbeelding)

groenendaalstation2014.jpg

| Het GEN-station Groenendaal.

'GEN-stations aantrekkelijker maken'

Het is echter niet al metro wat de klok slaat. Beliris gaat ook 10 miljoen euro investeren in de toegankelijkheid van de kleinere Brusselse stations die vooral bediend worden door S-treinen. “Zo kunnen we de GEN-stations aantrekkelijker maken”, zei minister-president Rudi Vervoort (PS).

Bijna evenveel federaal geld, 8,8 miljoen euro, wordt uitgetrokken voor de uitbouw van het Fiets-GEN, het geplande netwerk van fietspaden over de gewestgrenzen heen. Dit in samenwerking met Vlaanderen.

Meer dan 18 miljoen euro gaat naar de betere ontsluiting van het universitair ziekenhuis Saint-Luc en de campus van de UCL in Sint-Lambrechts-Woluwe, met onder meer de aanleg van nieuwe voetgangersbruggen. (lees verder onder de afbeelding.

Abdij van Vorst

| Ook de Abdij van Vorst wordt met geld van Beliris gerenoveerd.

Samenwerking

Verder zijn er ook investeringen in stadsvernieuwing, bijvoorbeeld via de wijkcontracten en met de heraanleg van het Koningsplein. Er is ook geld voor erfgoed en cultuur, met onder meer de restauratie van de Abdij van Vorst (9,3 miljoen euro) en het Conservatorium. Beliris blijft ook investeren in parken, zoals de geplande recreatiezone langs het Becodok. Met het oog op de strijd tegen de werkloosheid is ook opleiding een speerpunt, met een nieuwe compententiepool voor de bouwsector.

Hoewel het nieuwe akkoord lang op zich liet wachten, lieten Reynders en Vervoort bij de voorstelling van het nieuwe investeringsprogramma geen kans onbenut om te wijzen op hun vruchtbare samenwerking. “Ik ben bijzonder blij want het is niet elke dag dat we een akkoord sluiten tussen twee overheden met verschillende meerderheden”, klonk het bij Reynders.

“De samenwerking rond Beliris bewijst dat het ook met verschillende visies mogelijk is om tot akkoorden te komen op voorwaarde dat we een dialoog aanhouden”, aldus Vervoort.

Beliris bestaat ondertussen 25 jaar. Sinds de bouw van de Belliardtunnel in 1993 werden in totaal 1.500 projecten in Brussel tot een goed einde gebracht met de financiële steun van de federale staat, goed voor in totaal 2 miljard euro.

Bekijk hieronder de reportage over de investeringsplannen:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, Politiek, Beliris, Rudi Vervoort, Didier Reynders

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni