© Pascal Smet | De fietsenparking De Brouckère.

Beveiliging fietsparkings Beurs en De Brouckère blijkt niet waterdicht

TRO
© BRUZZ
20/05/2020

Een jaar geleden openden de beveiligde fietsenparkings bij de metrostations Beurs en De Brouckère. Verschillende vandaliseringen en diefstallen tonen echter aan dat de bewaking niet volledig waterdicht is.

Sinds de opening van beide fietsparkings, samen goed om zo'n 1.100 fietsen te stallen, stelde parking.brussels een tiental feiten van vandalisme, diefstal en poging tot diefstal vast in de fietsparkings. Dat blijkt uit het antwoord op een schriftelijke vraag van Brussels parlementslid Aurélie Czekalski (MR). Een van de gestolen fietsen werd dankzij de bewaking teruggevonden, een andere fietsendief werd op heterdaad betrapt. Voor de andere feiten loopt het onderzoek nog.

"Voor 30 euro per jaar hebben gebruikers 24 uur per dag toegang tot de parking via hun MOBIB-kaart en kunnen ze hun fiets veilig stallen," legt Czekalski de werking van de parkings uit. "Maar de veiligheid blijkt relatief. Verschillende gebruikers moesten al vaststellen dat hun fietsen, ondanks de bewaking, gevandaliseerd of zelfs gestolen werden."

Camerabewaking

De tien feiten op een jaar tijd lijken misschien weinig, maar de parking wordt 24 uur op 24 bewaakt met camera's. Er is ook een opzichter aanwezig van 19 uur tot 9 uur 's ochtends van dinsdag tot zaterdag en de klok rond van zondag tot dinsdag om de twee fietsparkings te controleren. "De feiten hebben zich hoofdzakelijk overdag voorgedaan buiten de aanwezigheid van de opzichter", reageert het kabinet van mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen).

Voor het uitbreken van de coronacrisis was een bijeenkomst over vandalisme gepland. Die zal nu in de komende weken worden gepland, aldus het kabinet-Van den Brandt. "Er is ook al een samenwerking met de politie. Op vraag van de politie zijn alle beelden van de bewakingscamera's aan hen overhandigd zodat zij die beelden kunnen gebruiken en hun onderzoek voeren. Bovendien bestuderen we de mogelijkheid om de inkom tot de parkings en de fietsenstallingen nog meer te beveiligen. Maar de beveiligde fietsparkings zijn uiteraard geen safes."

Eerder bleek al dat er een enorme toename van het aantal fietsers in Brussel is, zeker tijdens deze coronacrisis, maar dat er nog werk is aan de preventie van fietsdiefstal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Mobiliteit, Veiligheid, fietsparking, beurs, De Brouckère, aurélie Czekalski

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni