Bijna 2.000 parkeerplaatsen in de Rand op komst

© DDS+Didier
| Ook het Brussels Gewest doet een inspanning. Eind januari werd de eerste steen gelegd van de overstapparking COOVI in Anderlecht.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil het aantal parkeerplaatsen en fietsenstallingen aan 45 tram- en treinstations rond Brussel fors opdrijven. In de komende drie jaar komen er 1.905 plaatsen bij voor de auto en 2.143 extra plaatsen voor de fiets, verspreid over veertien locaties.

Concreet gaat het om een Vlaamse investering van in totaal 30 miljoen euro. Op termijn wordt de capaciteit voor auto's meer dan verdubbeld. Het aantal parkeerplaatsen voor de auto stijgt van 5.161 vandaag naar 11.060 in de toekomst (+114%).

Drie keer meer fietsenstallingen

Het aantal fietsenstallingen wordt zelfs verdrievoudigd: van 3.605 vandaag naar 11.160 in de toekomst (+209%). Een deel van die extra capaciteit moet al op korte termijn gerealiseerd worden. Weyts gaat in de komende 3 jaar op 14 locaties werk maken van 1.905 extra plaatsen voor de auto en 2.143 extra plaatsen voor de fiets. Goed voor een investering van 9,5 miljoen.

De Rand rond Brussel is een van de meest filegevoelige regio's van het land. Weyts wil volgend jaar ook starten met de werken aan de Ring rond Brussel. Daarbij zou er geïnvesteerd worden in 20 km autosnelweg rond Brussel, 40 km fietsinfrastructuur en 60 km tramsporen van en naar Brussel.

Het staat echter nog niet vast dat die werken volgend jaar al vast start kunnen gaan. De onderhandelingen daarvoor tussen Vlaanderen en Brussel zijn nog niet rond. Bovendien heeft Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) al gezegd dat die werken pas na de verkiezingen van volgend jaar kunnen starten.

Brusselse regering

Ook de Brusselse regering maakt werk van overstapparkings in de Rand, maar dan op Brussels grondgebied. De doelstelling van het regeerakkoord 2014-2019 zal evenwel niet gehaald worden. De Brusselse regering wilde 10.000 parkeerplaatsen extra. In realiteit zullen er dat midden 2019 maar 2.741 zijn. Verschillende parkings staan op de planning, zoals Esplanade of Stalle, maar die zullen nog niet klaar zijn in 2019.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?