| Simulatiebeeld van de voetgangersbrug over het kanaal ter hoogte van metrostation Graaf van Vlaanderen.

Bouw voetgangersbrug Vlaamsepoort na tien jaar gestart

Tim Gatzios
© BRUZZ
19/08/2020

Aan de Molenbeekse Koolmijnenkaai is deze week de langverwachte bouw van een voetgangersbrug over het kanaal begonnen. Die brug is een onderdeel van de heraanleg van de Kleine Ring en had in 2012 klaar moeten zijn. Door herhaaldelijke aanpassingen van de plannen liep het project een grote vertraging op. De werken zullen een jaar duren.

Het gaat om een metalen brug voor voetgangers en fietsers die metrostation Graaf van Vlaanderen verbindt met de tramhalte Vlaamsepoort op de andere oever van het kanaal. Die werd aangekondigd in 2010 en zou klaar zijn in 2012, samen met de rest van de Westelijke Kleine Ring. De wegen werden inderdaad heraangelegd, maar de brug kwam er (afgezien van een fundering) niet.

Dat kwam doordat de plannen aangepast werden op vraag van de Brusselse regering. De oorspronkelijke vaste brug moest een beweegbare brug worden om grotere schepen toe te laten op het kanaal. Later werd alsnog het pad van een vaste brug gekozen. Dat alles betekende: nieuwe plannen, nieuwe vergunningsprocedures en tijdsverlies.

Voeg daarbij nog een soms stroeve samenwerking tussen het Brussels Gewest en de bouwheer, het federale fonds Beliris, en het resultaat is uiteindelijk tien jaar vertraging.

Verkeershinder

Momenteel zijn er funderingswerken bezig aan de Koolmijnenkaai in Molenbeek. De straat en het drukke kanaalfietspad zijn daardoor afgesloten en autoverkeer moet langs de Nieuwpoortlaan op de andere kanaaloever rijden. Fietsers moeten afstappen, maar kunnen wel rond de werf heen. Binnenkort zouden kleine hellingen aangelegd worden zodat de omleiding wat comfortabeler wordt voor fietsers.

Er volgen nog vier andere fases. Zo wordt er een technische ruimte gebouwd, zal de metalen brug gemaakt worden in een werkplaats om vervolgens geplaatst te worden. Fase vijf is de afwerking van de werf. Fases 2 tot en met 5 zullen geen verkeershinder veroorzaken, verzekert woordvoerster van bouwheer Beliris Elien de Swaef aan BRUZZ.

Alles samen zouden de werken ongeveer een jaar duren. Tijdens de komende weken zou ook de werf voor een gelijkaardige voetgangersbrug aan de Ninoofsepoort starten. Beliris wacht daarvoor nog op een definitieve toelating van de Brusselse Coördinatiecommissie van de bouwplaatsen. Ook daar zou de werf ongeveer een jaar duren.

Omleiding voetgangersbrug Vlaamsepoort Graaf van Vlaanderen

| De werken zorgen voor enige verkeershinder

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Sint-Jans-Molenbeek , Mobiliteit , voetgangersbrug , Vlaamsepoort , Beliris , Graaf van Vlaanderen , Ninoofsepoort , kanaal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni