Brussel scoort zwak als fietsstad

© Bart Dewaele
| Een fietser op het Saincteletteplein. De fietsinfrastructuur kan nog een stuk beter in Brussel, zegt de Fietsersbond.

Een nieuwe fietsindex geeft Brussel een lauwe score. Op een totaal van 90 steden in heel de wereld staat Brussel op de 55e plaats. Dan doet Antwerpen, op plaats drie, het een stuk beter.

De internationale fietsverzekeraar Coya zet de meest fietsvriendelijke steden wereldwijd op een rijtje, op basis van zestien criteria. Daarbij zitten onder andere het percentage fietsers in een stad, de fietsinfrastructuur, het aantal ongevallen en het aandeel fietswinkels en fietsdeelsystemen.

Brussel krijgt slechts de 55e plaats van in totaal 90 steden, met een totaalscore van 30,98. Daarmee staat onze hoofdstad mijlenver van de top drie meest fietsvriendelijke steden: Utrecht in Nederland, Munster in Duitsland, en enigszins verrassend Antwerpen in eigen land.

In Brussel gebruikt dan ook nog maar 3 procent van de inwoners de fiets, in Utrecht is dat 51 procent, in Antwerpen 29 procent. Ook de fietsinfrastructuur krijgt een zware onvoldoende in Brussel.

Onveilig gevoel

“Er is nog steeds een groot gebrek aan fietspaden in Brussel,” zegt Wies Callens van de fietsersbond in La DH. “Bovendien heerst er een onveiligheidsgevoel, waardoor sommigen niet durven te fietsen. In Antwerpen daarentegen wordt de fiets gepromoot en is alles voorzien op fietsers.

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A), lijsttrekker voor one.brussels, laat in La DH nog weten dat er de komende jaren nog fietsinfrastructuur aangelegd wordt. Die is een onderdeel van het fietsplan voor 80 kilometer fietspad. Dat plan loopt tot 2020. “Hoe meer plaats je geeft aan fietsers, hoe meer mensen de fiets gaan gebruiken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?