Buschauffeurs Noordstation dienen stakingsaanzegging in: 'Er verandert niets'

Updated: 11-04-2019 - 18:07

De vakbonden bij De Lijn hebben een stakingsaanzegging ingediend, omdat er nog steeds geen antwoord is op de problematiek met migranten aan het Noordstation. "We willen gewoon dat onze mensen in veilige en hygiënische omstandigheden kunnen pauzeren. Maar er verandert niets." Dinsdag zitten de bonden opnieuw samen met de directie voor overleg.

Aan de onveilige en onhygiënische situatie aan het Noordstation is niets veranderd. Dat zeggen de vakbonden, die donderdag aan tafel zaten met de directie van De Lijn tijdens een maandelijks overlegcomité.

De vakbonden hebben dat overleg verlaten. "We verwachtten een duidelijker antwoord", zegt ACV-vakbondsafgevaardigde Eddy Bronselaer aan BRUZZ. "We willen gewoon dat onze mensen in veilige en hygiënische omstandigheden kunnen pauzeren."

Toch legt Bronselaer de schuld niet rechtstreeks bij De Lijn. "We veronderstellen dat De Lijn wel probeert, maar afhankelijk is van de politiek en het Brussels Gewest."

Een nieuwe busterminal aan het Noordstation komt er voorlopig niet, maar dat zou volgens Bronselaer ook geen oplossing voor het probleem zijn. "Het gaat niet over een gebouw, maar over de mensen die er liggen (onder het Noordstation is er een 'rustplek' voor transmigranten, red.). We gaan ons niet uitspreken over transmigranten. Wij willen een menselijk beleid voor iedereen, maar we staan achter onze mensen."

'Ludieke acties voor politici'

De eindhalte aan het Noordstation verplaatsen, zoals vorig jaar tijdelijk gebeurde, vindt Bronselaer ook geen goed idee. "Dat was geen goede maatregel. Er zijn geen toiletten voor de chauffeurs en bussen mogen niet stilstaan op de buslaan."

De Lijn beseft dat de problemen aan het Noordstation nog niet zijn verdwenen. "Die problemen hebben we besproken", aldus woordvoerster Anneliese Meynaert. "Er waren afspraken gemaakt met de verschillende stakeholders, maar die maatregelen blijken niet voldoende te zijn."

Volgens De Lijn vinden er "bijna continu" overlegmomenten plaats over de situatie aan het Noordstation, "maar komen er maar geen oplossingen." De vakbonden beraden zich over "ludieke acties om de politici wakker te schudden." Intussen hebben de vakbonden een stakingsaanzegging ingediend, "om druk te zetten". Dinsdag zitten de bonden opnieuw samen met de directie voor overleg over de situatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?