Coronacrisis kostte MIVB voorlopig 118 miljoen euro

© PhotoNews
| De MIVB leed ruim 100 miljoen euro inkomsten verlies door een lagere bezetting tijdens de crisis.

De coronacrisis kostte de MIVB tot eind augustus al 118 miljoen euro. Er vloeiden 108 miljoen euro minder inkomsten binnen, terwijl de extra schoonmaak- en veiligheidsinspanningen 30 miljoen euro extra aan uitgaven opleverden. Door de crisis werd ook voor 20 miljoen euro bespaard, voornamelijk in energiekosten.

Die voorlopige cijfers maakte minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) dinsdag bekend in de bevoegde commissie van het Brussels Parlement op een vraag van Marc Loewenstein (Défi). "Het gaat om een aanzienlijk verlies", aldus de minister.

65 procent bezetting

Toch plant de regering geen rationaliseringen. Evenmin zullen er projecten worden stilgelegd. Van den Brandt blijft erbij dat ze het gratis openbaar vervoer voor jongere en oudere reizigers, zoals voorzien in het regeerakkoord, wel degelijk wil invoeren. Een agenda voor dat project blijft ze schuldig. De begrotingsonderhandelingen zijn ook nog gaande.

In de week van 14 tot en met 20 september telde de MIVB 65 procent van de gebruikelijke bezetting van het Brusselse openbaar vervoer. Volgens Van den Brandt komen de reizigers langzaam terug en blijft het vertrouwen in de MIVB groot.

Overvolle bussen

Voor Van den Brandt moet er gewaakt worden dat er geen overvolle bussen of tram- en metrostellen rondrijden. Twee weken geleden was 70 procent van de bussen voor een kwart gevuld. "We hebben de MIVB daarom gevraagd om het volledige aanbod te gebruiken, ook al ligt het aantal reizigers lager", aldus nog de minister.

Van den Brandt benadrukte dat toestanden zoals maandag absoluut vermeden moeten worden in coronatijden. Maandag was het MIVB-aanbod beperkt door een syndicale actie, met overvolle stellen tot gevolg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?