Deeltaxidienst Collecto krijgt 50 extra taxi's

FLITS collecto Site Mobiliteit Brussel BRUZZ ACTUA 1602

De eerste tien maanden van 2018 is de vraag naar taxi's van de deeldienst Collecto opnieuw toegenomen met 13 procent. Dat is het signaal voor de Brusselse regering om er nog meer in te investeren. De bedoeling is om 500 taxi's beschikbaar te stellen tijdens de piekuren, 50 meer dan nu het geval is. Ook de app van Collecto zit in de lift.

Collecto is een collectieve taxidienst gesponsord door het Brussels Gewest. Die pikt je 's nachts tussen 23 uur en 6 uur op aan een van de 220 haltes verspreid over heel Brussel. Collecto voert je voor 6 of 5 euro naar eender welk Brussels adres.

De vraag naar de dienst van Collecto blijft elk jaar toenemen, zo blijkt uit de meest recente cijfers, die dinsdag besproken werden in de commissie Infrastructuur. In de eerste tien maanden van 2018 waren er bijna 233.000 gebruikers, tegenover 206.000 in dezelfde periode vorig jaar. Dat is een stijging van 13 procent. In 2017 steeg het aantal passagiers nog met 15 procent.

Ook opvallend is het stijgend gebruik van de mobiele applicatie. In oktober werden 1 op 3 nachttaxi's besteld via de Collecto app. De rest van de reservaties gebeurt telefonisch, maar dat aandeel daalt maandelijks.

Heel tevreden passagiers

Een taxi van Collecto pikt onderweg nog mensen op tot de wagen helemaal vol is. Maximaal kunnen er zo vier reizigers meerijden. De gemiddelde bezetting per taxi bedraagt momenteel 2,7 passagiers. De klantentevredenheid voor de eerste tien maanden van 2018 bedraagt 91,3 procent.

De Brusselse regering klopt zich op de borst met het succes van de nachttaxidienst, die in 2009 startte. Daarom voert minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) de investeringen op. Momenteel worden 450 taxi's ingeschakeld voor de dienst. De bedoeling is om dat aantal uit te breiden tot 500 om het de groei tijdens de piekuren te kunnen opvangen.

De concessie met Taxis Verts liep in juni af, maar is tijdelijk verlengd, meldt het kabinet. De nieuwe wordt momenteel aanbesteed. Daarin zal opgenomen worden dat iedereen 5 euro betaalt per rit. Ook de kinderpijntjes van de app moeten aangepakt worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?