Metro 3: het nieuwe metrostation Colignon met ingang aan het gemeentehuis in Schaarbeek.

Honderdtal bezwaarschriften tegen metro 3, overlegcommissie volgende week

KVDP
© BRUZZ
12/04/2022

Bouwheer Beliris had de vergunningsaanvragen voor de verlenging van metro 3 van het Noordstation naar Bordet midden februari ingediend. Het openbaar onderzoek ging van start op 7 maart en liep tot 7 april. In die periode konden burgers inzage in het dossier krijgen en opmerkingen geven.

"Een honderdtal mensen diende een bezwaarschrift in," zegt Benjamin Willems, de kabinetschef van Schaarbeeks schepen van Stedenbouw Frédéric Nimal (Défi). "Dat zijn er helemaal niet zo veel."

Volgens stadsverenigingen Bral, Arau en Inter-Environnement Bruxelles was de duur van het openbaar onderzoek veel te kort. De stadsverenigingen hadden gevraagd om het openbaar onderzoek te verlengen tot september, aangezien het om een erg dik dossier gaat. "Neemt men de burger echt serieus als men verwacht een dossier van 7.000 pagina’s te doorgronden op een maand tijd?" reageerde BRAL vorige maand. Het Gewest ging niet in op de oproep tot verlenging.

Overlegcommissie

Het project van de verlenging van de metrolijn houdt de bouw van een vijf kilometer lange tunnel tussen Haren en het Noordstation in. Daarnaast komen er zeven nieuwe metrostations, onder meer onder het Colignonplein aan het gemeentehuis van Schaarbeek. Daar wordt volgende week donderdag de overlegcommissie gehouden rond het dossier.

"De gemeente Schaarbeek organiseert één overlegcommissie voor alle betrokken gemeenten," zegt Elien De Swaef van Beliris. De bouwheer zal er het project toelichten en andere betrokken partijen zullen er aan het woord komen. "Waarom wij het organiseren en niet de Stad Brussel, weet ik niet," zegt Schaarbeeks kabinetschef Benjamin Willems nog. "Op de overlegcommissie zullen ook Sint-Joost, Evere en de Stad Brussel vertegenwoordigd worden."

Op basis van het dossier en de verschillende reacties zal de overlegcommissie een advies (gunstig, gunstig met voorwaarden of ongunstig) geven. Dat advies is niet-bindend. De gewestelijke administraties Urban.brussels en Leefmilieu Brussel kunnen vervolgens de vergunningen afleveren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Metro 3 , openbaar onderzoek , overlegcommissie , metro , openbaar vervoer , Beliris

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni