JP / BRUZZ

| De nieuwe autoloze binnendoorweg voor fietsers en voetgangers zou eind juni moeten openen. Hier de ingang aan de Graystraat.

Fietser- en voetgangerstrap in Elsene opent bijna jaar na inhuldiging

JP
© BRUZZ
01/06/2024

De trap die de Graystraat in Elsene verbindt met de buurt van het Europees Parlement, is nog steeds niet open, ook al werd hij al in juli 2023 ingehuldigd. Bijna een jaar later, eind juni, zal de nieuwe autoluwe route openen en zo de 450 meter lange promenade tussen de stations Luxemburg en Mouterij verder aanvullen.

De trap verbindt buurtbewoners tussen verschillende wijken in Elsene via een autoloze route. De trap werd feestelijk ingehuldigd in juli 2023. Bijna een jaar later vragen buurtbewoners zich af wanneer ze gebruik kunnen maken van de trap.

De hekken aan zowel de kant van de Graystraat als de kant van de Scepterstraat zijn altijd gesloten geweest. Een lezer vertelde aan BRUZZ dat er eerst een briefje hing waarop stond dat de opening slechts een 'voorproefje' was en dat er nog afrondende werkzaamheden moesten worden uitgevoerd, waaronder het plaatsen van verlichting. Inmiddels is dat briefje verwijderd.

8f42399a-naamloos-22.jpg

JP / BRUZZ

| De ingang aan de Scepterstraat.

Het klopt dat het hek sinds juli 2023 nog niet open heeft gestaan, bevestigt Beliris. "De inhuldiging was inderdaad een soort preview, ter ere van de 30e verjaardag van Beliris," laat woordvoerder Elien De Swaef weten. "Daarbij werd de trap opengesteld hoewel deze nog niet volledig af was, maar wel bijna klaar.” Alle aanvullende werkzaamheden, waaronder de verlichting, zijn inmiddels afgerond.

Nu is het alleen nog wachten op spoorwegbeheerder Infrabel, die de ijzeren trap nog gaat ‘aarden’. Dat is belangrijk voor de veiligheid in geval van bijvoorbeeld onweer. Zo kan er geen gevaarlijke spanning op de ijzeren constructie komt te staan. Specialisten van Infrabel 'koppelen' de constructie aan de sporen.

Het kostte wat tijd om een geschikte datum te vinden, aangezien het treinverkeer ook tijdelijk moest worden stilgelegd. "Bovendien was het niet eenvoudig om een geschikte datum te vinden in de agenda's van onze specialisten," legt Thomas Baeken van Infrabel uit.

Een exacte datum voor de opening van de trap is er nog niet, maar normaal gezien kunnen Infrabel-medewerkers de trap aarden tegen eind juni. Daarna zou de route snel moeten openen.

450 meter lange promenade

De nieuwe trap maakt deel uit van een 450 meter lange promenade tussen de stations Luxemburg en Mouterij. Voetgangers en fietsers kunnen nu een autovrije shortcut nemen tussen de Graystraat en de buurt van het Europees Parlement.

Het eerste deel van de promenade, tussen station Luxemburg en de Scepterstraat, werd al eerder in gebruik genomen. Bedoeling is dat de promenade nog wordt uitgebreid met een lift om het hoogteverschil tussen de Graystraat en de Kroonlaan te overbruggen.

Dit artikel kwam tot stand dankzij een tip van een lezer. Heb jij ook nieuws voor BRUZZ? Laat het ons weten via Meld nieuws.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni