MIVB koopt 6.200 nieuwe toestellen om contactloos te betalen

© Marc A. Hermann via Flickr
| Contactloos betalen in New York. Hoe de ontwaardingstoestellen in Brussel er gaan uit zien, kan de MIVB nog niet kwijt.

Om op het MIVB-netwerk met de bankkaart of gsm te kunnen betalen, zijn 6.200 nieuwe ontwaardingstoestellen nodig. Die zullen naast de rode Mobib-toestellen geïnstalleerd worden. “De technologie is totaal anders”, zegt MIVB-woordvoerder An Van hamme aan BRUZZ.

Vanaf 2020 zal het mogelijk zijn om met de bankkaart of bank-app op je gsm een vervoersticket aan te kopen, door die eenvoudig boven een ontwaardingstoestel te houden. Maar dat toestel zal niet de huidige rode Mobib-ontwaarder zijn.

“Het gaat om een totaal andere technologie”, zegt Van hamme. “Voorlopig zullen de beide toestellen dus naast elkaar bestaan. Niks sluit natuurlijk uit dat beide systemen op termijn geïntegreerd worden.”

De 6.200 nieuwe toestellen zullen aan de metro-ingangen en in bussen of tram gehangen worden. Ze zijn vooral bedoeld voor occasionele reizigers zoals toeristen, gezien het voorlopig enkel met eenrittenkaarten werkt. “Er is wel een plafond van 7,5 euro, de prijs van een dagticket.” Toeristen die vier ritten of meer maken per dag, doen dit dus aan een voordelig tarief.

In de toekomst zijn tienrittenkaarten en andere kortingskaarten ook mogelijk, stelt Van hamme nog, maar dat is niet voor meteen.

De uitrol voor het hele systeem is voor 2020, maar een eerste test gebeurt al dit jaar. “Niet met 500 personen zoals eerder aangekondigd, maar met 100”, zegt Van hamme. Voor die test zullen al een tiental nieuwe ontwaardingstoestellen geplaatst worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?