Nieuwe deelstepparking aan elf stations en pleinen

© Facebook ASBL Quartier Saint-Jacques
| Een drop-offzone in de Lombardstraat (archiefbeeld).

Aan het station van Etterbeek is dinsdagochtend een zogenaamde drop-offzone voor deelsteps- en fietsen op de weg gemarkeerd. Het gewestelijk verkeersagentschap Brussel Mobiliteit zal er de komende weken nog een tiental aanbrengen in de buurt van drukke stations en plein.

De maatschappijen MIVB, De Lijn, NMBS en TEC raakten het eens over een uniform ontwerp dat de deelstep- en deelfietsparkings voortaan zal aanduiden. Overal in het land zal zo'n drop-offzone er hetzelfde uitzien als aan het station van Etterbeek, waar wegenwerkers van Brussel Mobiliteit dinsdagochtend de eerste gewestelijke parking aanbrachten. Eerder nam bijvoorbeeld de gemeente Elsene al een gelijkaardig initiatief.

In het Brussels Gewest worden dergelijke zones de komende dagen en weken aangebracht rond elf mobiliteitsknooppunten, zoals de treinstations Brussel-Centraal, Brussel-Zuid, Brussel-Noord, Brussel-Schuman, Brussel-Luxemburg en Etterbeek dus. Ook aan de metrostations Delta, Weststation en Simonis en het Stefania- en Louizaplein volgen nog markeringen.

De hoofdstad beschikt intussen over een vloot van 4.500 deelsteps, elektrische fietsen of scooters. Een jaar geleden maakte Brussel Mobiliteit de zones bekend waar het verboden is om een step achter te laten. Het ging dan om bepaalde winkelstraten, maar ook om het historisch stadscentrum en sommige parken. De nieuwe drop-offzones moeten het parkeren nog beter organiseren om te vermijden dat steps over achteloos rondslingeren.

Brussel Mobiliteit beschikt naar eigen zeggen over data van de deelstepoperatoren, zodat het gebruik van de nieuwe parkings gestroomlijnd en later geoptimaliseerd kan worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?