NMBS trekt tunnel onder station Schaarbeek door richting kanaal

Sara De Sloover
© BRUZZ
25/01/2022

Het station van Schaarbeek, gezien vanaf het Prinses Elisabethplein.

De NMBS is begonnen met het openen van de onderdoorgang van het station van Schaarbeek richting kanaal. Tegen de zomer zouden reizigers maar ook (andere) Schaarbekenaars van een veel kortere weg richting winkelcentrum Docks Bruxsel en kanaal moeten kunnen genieten.

Graafmachines hebben in de afgelopen twee weken de muur aan het einde van de onderdoorgang onder de sporen van het station van Schaarbeek opengebroken, en momenteel zijn er verstevigingswerken bezig. “De werken aan de buitenkant van de tunnel waren afgelopen zomer al van start gegaan,” zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman.

De spoorwegmaatschappij had de opening al opgenomen in de prioriteitenlijst van haar meerjareninvesteringsplan 2018-2022. Dat kwam omdat winkelcentrum Docks in 2016 de deuren opende aan het kanaal, net nog in Brussel-Stad, maar op een steenworp van het Schaarbeekse station.

Het station van Schaarbeek werd de afgelopen jaren een hotspot voor spoorlopers, die vanaf de perrons het winkelcomplex vlakbij konden zien liggen

Toch moesten treinreizigers nog flink stappen om Docks te bereiken. De tunnel onder de perrons eindigt nu immers op een blinde muur richting Vilvoordselaan. Wie vanuit de stationsbuurt te voet Docks, maar ook het kanaal of pakweg de Groene Wandeling langs het koninklijk domein wil bereiken, moet tot nu toe omlopen langs de drukke Van Praetlaan/brug.

Het station van Schaarbeek werd daardoor de afgelopen jaren een hotspot voor spoorlopers, die vanaf de perrons het winkelcomplex vlakbij konden zien liggen. Met de verboden spooroversteek wilden ze hun traject naar Docks inkorten, meldde Infrabel in 2019.

'Slechts enkele stappen'

Hoewel de NMBS zelf op haar website reclame maakt voor een treinticket om Docks – “een Brussels winkelcomplex slechts enkele stappen verwijderd van het station van Schaarbeek” – te bezoeken, strookt dat momenteel dus niet met de realiteit.

Zodra shoppers via de onderdoorgang de sporen veilig kunnen kruisen, zal de wandelroute naar Docks vanaf het station inderdaad stevig ingekort worden. De afstand zal van ongeveer 1,1 kilometer naar zowat 350 à 400 meter dalen, het wandeltraject wordt meer dan gehalveerd. Daardoor wordt de trein een aantrekkelijker alternatief. Fietsers moeten in de tunnel onder de perrons zoals in elk station afstappen en de fiets aan de hand houden. (Lees verder onder de foto)

20190813_Winkelcentrum_Docks_Bruxsel_tram_MIVB_kanaal_openbaar_vervoer_(c)_PhotoNews.jpg

Zodra shoppers via de onderdoorgang de sporen veilig kunnen kruisen, zal de wandelroute naar Docks vanaf het station inderdaad stevig ingekort worden.

De werkzaamheden zouden oorspronkelijk in 2019 beginnen en anderhalf à twee jaar duren, maar door onder meer de jarenlange onduidelijkheid over de federale investeringen voor het spoor liepen ze een stevige vertraging op.

Om het verlengen van de tunnel mogelijk te maken, moesten de verste sporen vanaf het station eerst door spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel buiten werking worden gesteld. Het gaat om twee goederensporen die deel uitmaakten van de verplicht afgebroken spoorlijn 26A. Dat gebeurde midden 2020 al, de sporen werden toen ook afgebroken. Daarmee was de weg vrij voor het doortrekken van de onderdoorgang. Goederentreinen rijden nu via spoorknooppunt Zennebrug en de perrons van het station van Schaarbeek.

De opengemaakte voetgangerstunnel onder de perrons van Schaarbeek moet na de werken uitkomen op de Vilvoordselaan, in de buurt van het gewestelijke containerpark. Dankzij de tunnel moeten begin deze zomer de treinperrons (en museum Train World) voortaan rechtstreeks te bereiken zijn voor alle voetgangers vanaf het kanaal.

20220124_onderdoorgang_tunnel_onder_de_sporen_van_het_station_van_schaarbeek_richtring_kanaal_verbinding_docks_bruksel_c_sds-bruzz.jpg

De aanleg van de tunnel onder de sporen van het station van Schaarbeek richting kanaal voor een snellere en veiligere verbinding met het winkelcentrum Docks Bruksel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Mobiliteit , NMBS , station Schaarbeek , Docks Bruxsel , winkelcentrum , Trein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni