Petitie tegen aanpassing Van Vollenhovenlaan: ‘Park is omringd door parkeerplaatsen'

© Facebook 1030/0

Burgercollectief 1030/0 heeft een petitie gelanceerd tegen de beslissing van het Schaarbeekse gemeentebestuur om parkeren opnieuw toe te laten in de Van Vollenhovenlaan. “Deze beslissing is op alle vlakken een grote vergissing die tegen de wil van de bevolking in wordt genomen”, klinkt het.

In mei werd de Van Vollenhovenlaan aan het Josaphatpark in Schaarbeek autovrij gemaakt. Die tijdelijke maatregel moest de Schaarbekenaren meer ruimte geven tijdens de coronacrisis. Ondanks een positieve evaluatie besliste het Schaarbeekse college om parkeren opnieuw toe te laten in de straat, een beslissing die op heel wat kritiek botst, onder meer van burgercollectief 1030/0.

Dat collectief lanceert nu een open brief om het gemeentebestuur te vragen om terug te komen op die beslissing. “Acht maanden lang genoten Schaarbekenaren van de vrijgekomen ruimte. Kinderen leerden er fietsen en rolschaatsen”, klinkt het in de brief. “Deze beslissing valt midden in de tweede golf van de coronacrisis. De nood aan social distanding is nog steeds accuut. Deze beslissing is op alle vlakken een grote vergissing die tegen de wil van de bevolking in wordt genomen.” Daarnaast haal het collectief aan dat het park “omringd is door parkeerplaatsen.”

'Carbeek'

Op enkele uren werd de bijhorende petitie al meer dan driehonderd keer ondertekend. Ook Vlaams parlementslid voor SP.A en Schaarbeekenaar Hannelore Goeman is kritisch. “Een positief project dat ruimte geeft aan mensen wordt door de groene schepen Byttebier afgevoerd om plaats te maken voor auto’s. De schepen mist de kans om een historische fout recht te zetten door deze weg dwars door een park terug te geven aan de Schaarbekenaars”, zegt Goeman. “Na twintig jaar groen beleid doet Schaarbeek zijn reputatie als ‘Carbeek’ weer alle eer aan.”

"Of dit nu van Groen of een andere partij komt, dit is gewoon schandalig", vindt Brussels parlementslid uit Schaarbeek Cieltje Van Achter (N-VA). Dankzij de autovrije Van Vollenhovenlaan was dat het begin van een veilige fietsroute. "Ik fiets er zelf dagelijks over met mijn kinderen op weg naar school. Dat er parkeerdruk is in Schaarbeek is, begrijp ik. Maar dat moet je aanpakken met een parkeerbeleid. Ik kan alleen maar vaststellen dat Groen weinig resultaten boekt in Schaarbeek."

Schaarbeeks schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier toont begrip voor de verontwaardiging over de beslissing, maar vindt de kritiek onterecht. Ze benadrukt dat het om een beslissing van het college gaat, waarvan Groen niet de enige partij is. “We zaten daar sinds het voorjaar met een tijdelijke inrichting. Op een bepaald moment moet je dan de vraag stellen waar we voor gaan”, zegt Byttebier. “Voor mij was het belangrijkste dat er geen doorgaand verkeer mogelijk is, wat nu het geval wordt met een knip.” Daarnaast argumenteert de mobiliteitsschepen dat slechts de helft van de parkeerplaatsen zijn overgebleven in vergelijking met de situatie voor de tijdelijke inrichting.

Geen joggingparcours

Nu de situatie in de Van Vollenhovenlaan wordt aangepast, vreest Goeman dat de auto opnieuw meer plaats zal krijgen in de nabijgelegen Azalealaan. Die werd aanvankelijk omgevormd tot een woonerf, waarna de laan een eenrichtingsstraat is geworden met een tweerichtingsfietspad. Ook daar ging het om een tijdelijke ingreep. “Begin december bespreken we verschillende scenario’s met de buurtbewoners”, aldus Byttebier. Wat die scenario’s zijn, is nog niet duidelijk. “Maar terug naar de vroegere situatie ligt niet op tafel en een fietspad in twee richting zal er ook na die bespreking zijn.”

In het voorjaar kondigde de gemeente Schaarbeek ook een joggingparcours aan rond het Josaphatpark. Dat parcours zou onder meer via de Azalea- en de Van Vollenhovenlaan lopen. Maar uiteindelijk is het joggingparcours er niet gekomen. “Voor een joggingparcours zou het wegdek moeten aangepast worden, want asfalt of kasseien zijn daar niet goed voor”, klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?