Raad van State fluit Sint-Joost terug over ban op deelsteps

Deelsteps van Lime en elektrische deelfietsen van Billy Bike op de Grote Zavel Deelsteps van Lime en elektrische deelfietsen van Billy Bike op de Grote Zavel
© Kris Hendrickx-BRUZZ
| Deelsteps van Lime en elektrische deelfietsen van Billy Bike op de Grote Zavel (archiefbeeld).
© Kris Hendrickx-BRUZZ
| Deelsteps van Lime en elektrische deelfietsen van Billy Bike op de Grote Zavel (archiefbeeld).

De gemeente Sint-Joost-ten-Node mag het wildparkeren van deelsteps op haar grondgebied niet verbieden. De bevoegdheid over verbodzones komt uitsluitend het Gewest toe, schrijft de Raad van State in een arrest.

De gemeente vindt dat de elektrische deelsteps te vaak de smalle trottoirs in Sint-Joost versperren door er op te rijden of te parkeren. Het schepencollege besloot daarom uit veiligheidsoverwegingen om het gebruik van de steps op trottoirs te verbieden. De steps mochten ook niet meer geparkeerd worden in Sint-Joost, behalve dan op vier plekken.

Met die beslissing speelde de gemeente soloslim. Toenmalig minister van Mobiliteit Pascal Smet (one.brussels) wees burgemeester Emir Kir (PS) erop dat het Gewest daarover beslist. Brussel Mobiliteit stelde nadien een lijst met verbodszones op, maar daarop ontbraken heel wat straten die de gemeente Sint-Joost wél graag aan de verbodszone had toegevoegd.

Precedentswaarde

Het Gewest was zelf naar de Raad van State gestapt om de Tennoodse gemeentewet ongedaan te maken. Het arrest, dat op 23 oktober uitgevaardigd werd, schept een belangrijk precedent. Ook de gemeenten Sint-Gillis, Elsene en Sint-Lambrechts-Woluwe stuurden immers aan op een eigen regeling om de wildgroei aan steps aan te pakken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?