Zo zou het Colignonplein er kunnen uitzien (archiefbeeld).

Schaarbeek weigert burgerinterpellatie over Colignonplein

TDN
15/11/2019

Het schepencollege van Schaarbeek weigert een burgerinterpellatie over een autovrij Colignonplein op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen. Volgens het college is de situatie onveranderd en werden alle antwoorden al gegeven. "Dit is een uitholling van de democratie", foeteren de burgers.

Al een tijdje vragen buurtbewoners om het Colignonplein, vlak voor het gemeentehuis, om te vormen tot een groene voetgangerszone. De gemeente maakte het hart van het plein al autovrij, maar voor het overige blijft de ruimte vooral een openluchtparking. Tot grote ergernis van de collectieven 1030/0 en 'Imagine Colignon'.

Metro 3

Het schepencollege is een herinrichting genegen, maar koppelt die aan de langverwachte komst van metro 3. Er komt namelijk een halte aan het Colignonplein. Maar burgercollectieven willen daar niet op wachten. De buurtbewoners zouden er graag een tijdelijke voetgangerszone zien, over de volledige ruimte van het plein. "Daar zijn geen grote ingrepen of investeringen voor nodig", klinkt het.

Om hun wens opnieuw op de politieke agenda te krijgen, dienden 1030/0 en 'Imagine Colignon' een aanvraag tot burgerinterpellatie in op de volgende gemeenteraad. Maar die werd tot hun verbazing niet aanvaard door het schepencollege. "Onze aanvraag voldeed nochtans aan alle criteria", zegt Pieter Fannes aan BRUZZ.

colignonplein_schaarbeek.jpg

Het Colignonplein vlak naast het gemeentehuis van Schaarbeek.

Het college zegt dat architecten in afwachting van het metroproject bestuderen hoe het Colignonplein best ingericht wordt. Maar het herhaalt ook dat er geen publieke middelen verspild zullen worden. "Herinrichtingswerken zullen namelijk ongedaan gemaakt worden door de komst van de nieuwe metro. Bovendien moet er ook nagedacht worden over de compensatie van parkeerplaatsen."

Tegen de wet

Nog in de officiële weigering stelt het college dat "de antwoorden al gegeven werden" en het onderwerp om bovenstaande redenen "geen verdere uitwerking behoeft". Volgens de burgercollectieven schendt het Schaarbeekse college de gemeentewet. "Deze beslissing zet de participatieve democratie op de helling. We vragen de gemeente dan ook officieel haar weigering te herbekijken."

Volgens de collectieven is een nieuwe interpellatie zinvol. "Ondertussen zijn de situatie op het terrein, de context en de uitdagingen grondig veranderd. Het schepencollege heeft niet het recht om het debat hierover in de kiem te smoren, tegen de wet in."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Mobiliteit , Stedenbouw , Imagine Collignon , Collignonplein , burgercollectief 1030/0 , 1030/0

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni