Spoorbermpromenade aan Luxemburgstation geopend

© Beliris
| Het eerste deel van de promenade ligt tussen de Waversesteenweg en de Scepterstraat

Het eerste deel van de wandel- en fietsweg in de spoorberm van lijn 161 is afgewerkt en opengesteld. Het stuk tussen de Waversesteenweg en de Scepterstraat in Elsene wordt donderdagnamiddag ingehuldigd. Tegen 2021 zou het pad verlengd worden naar de Graystraat.

De nieuwe verbinding voor voetgangers en fietsers loopt min of meer parallel aan de drukke Troonstraat, waar fietsers de weg moeten delen met auto's en bussen. Het pad loopt in het verlengde van de autovrije esplanade aan het Europees Parlement, en is mogelijk een interessant alternatief voor wie vanuit Elsene naar de Europese wijk wil.

Het gaat slechts om het eerste deel van de spoorbermpromenade, dat bovendien het gemakkelijkst was om aan te leggen (zie ook kaartje onderaan). In een tweede fase wordt de promenade verlengd richting de Graystraat, die diep onder de Kroonlaan loopt. Er moet dus een groot hoogteverschil overbrugd worden, en er moet ook een viaduct gebouwd worden. Het hele project moet in 2021 afgewerkt zijn en verbindt dan de stations Brussel-Luxemburg en Mouterij.

De gemeente Elsene huldigt de promenade feestelijk in op donderdag, vanaf 17.30 uur aan het Viaductpark. Ze werd aangelegd met middelen van federaal Brusselfonds Beliris, in het kader van een wijkcontract.

Spoorbermpromenade L161
© Beliris
| De spoorbermpromenade verbindt twee treinstations, Brussel-Luxemburg en Mouterij.

Vanaf nu kan je fietsen op het deel tussen de Waversesteenweg en de Scepterstraat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?