Spoorpromenade Elsene is nieuwe schakel in fiets-GEN

Het nieuwe wandel- en fietspad langs de sporen.© BELIRIS

In Elsene hebben voetgangers en fietsers er een verkeersvrije verbinding bij. De nieuwe spoorbermpromenade kan een schakel zijn in het langverwachte Fiets-GEN.

In Elsene is vorige week een nieuwe wandel- en fietsverbinding ingehuldigd langs de spoorlijn tussen de stations Luxemburg en Mouterij.

Het nieuwe pad verbindt de Waversesteenweg ter hoogte van de esplanade van het Europees Parlement met het weinig bekende Viaductpark. Daar sluit de nieuwe spoorbermpromenade aan op een reeds eerder aangelegde passerelle tussen het park en de Scepterstraat. Vandaar moet er nog een nieuwe passerelle komen tot aan de lager gelegen Graystraat. De opening daarvan is echter pas gepland voor 2021.

In eerste instantie beschikken fietsers en wandelaars nu over een verbinding van driehonderd meter die plaatselijk een alternatief biedt voor de drukke Troonstraat. De Elsense afdeling van Gracq, een vereniging die opkomt voor fietsers, reageert met gemengde gevoelens. “We ondersteunen elke verbetering voor de mobiliteit van voetgangers en fietsers, maar we vragen ons af waarom slechts de helft van de promenade af is,” zegt Anoushka Dufeil.

UITGELICHT promenade 2 BRUZZ ACTUA 1633
© BELIRIS
| Het nieuwe wandel- en fietspad langs de sporen is voorlopig beperkt tot enkele honderden meters.

Het initiatief is gefinancierd met geld van het federale Brusselfonds Beliris in het kader van het wijkcontract Scepter. Voorlopig zullen waarschijnlijk vooral de directe buurtbewoners ervan genieten. “We zouden graag zien dat dergelijke initiatieven de gemeentegrenzen overstijgen,” zegt Dufeil. “De spoorlijn loopt verder richting Oudergem enzovoort. Waarom doen andere gemeenten niet mee? We mogen niet bang zijn om de dingen grootser te zien.”

De promenade zou over enkele kilometers kunnen worden doorgetrokken, bijvoorbeeld tot aan de VUB en de buurt van Delta, waar kan worden aangesloten op een al bestaande spoorwegwandeling op de bedding van de voormalige spoorlijn naar Tervuren.

UITGELICHT Promenade 3 BRUZZ ACTUA 1633
© BELIRIS
| Simulatie van de geplande verlenging richting Graystraat.

Spoorlijn 28

Niet dat er geen plannen zijn. Beliris heeft met het project in Elsene en de eerdere aanleg van het Park van Lijn 28 in de buurt van Thurn & Taxis enige expertise opgebouwd met de aanleg van fiets- en wandelpaden langs spoorwegen en gaat verder op de ingeslagen weg. In het meest recente politieke akkoord over Beliris werd vastgelegd dat dit en volgend jaar om en bij de 9 miljoen euro wordt uitgetrokken voor andere fietsverbindingen langs spoorlijnen.

Concreet zal de verbinding langs spoorlijn 28 worden doorgetrokken richting het Bockstaelplein in Laken. “Daarvoor werd de haalbaarheidsstudie al uitgevoerd,” zegt Elien De Swaef van Beliris. Voor andere projecten moeten de studies echter nog worden aangevat. Het gaat om de spoorlijnen 26 (het oostelijke ringspoor), 36 (richting Leuven) en 60 (richting Dendermonde).

UITGELICHT Promenade BRUZZ ACTUA 1633
© BRUZZ
| "Waarom doen andere gemeenten niet mee?" vraagt Anoushka Dufeil (Gracq) zich af.

De realisatie is waarschijnlijk niet voor meteen. “Het is een uitdagend project,” klinkt het nog bij Beliris. “Op sommige plaatsen moeten gronden gesaneerd worden en de aanleg is ook technisch moeilijk. De spoorbermen moeten versterkt worden, er moeten vaak hoogte­verschillen overbrugd worden en de verschillende paden moeten op elkaar aansluiten.”

Idealiter moeten de snelle afgescheiden fietspaden verbonden worden met fietssnelwegen in Vlaanderen. Zo moet een heus Fiets-GEN ontstaan dat fietsverkeer mogelijk maakt over de gewestgrenzen.

De vraag is of de vele inspanningen ondertussen een wezenlijk verschil maken op het terrein. “Een beschermde promenade is goed, maar ervoor en erna bevinden we ons opnieuw in straten met veel verkeer, waar geen plaats is voorzien voor fietsers en waar sommige automobilisten gevaarlijk rijden,” aldus nog Anoushka Dufeil. “Dit lost het probleem dus niet op.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?