Straten rond Mouterij worden groener

© MSA - Ney
| De Ambachtsliedenstraat wordt een woonerf

In Elsene is maandag de heraanleg begonnen van twee straten langs de Kroonlaan. De Ambachtsliedenstraat wordt een woonerf met tuin. De Tweebruggenstraat krijgt een trottoir aan de zonnige kant. Het nabijgelegen treinstation Mouterij wordt ook zichtbaarder, zo blijkt uit nieuwe simulaties.

Ambachtsliedenstraat
© Google Maps
| Zo ziet de Ambachtsliedenstraat er vandaag uit

De twee straten worden de komende tien maanden heraangelegd door het federale Brusselfonds Beliris, in het kader van een wijkcontract. De omgeving wordt zo een stuk groener, en dat is vooral interessant voor de bewoners van de uniforme rijtjeshuizen in de Ambachtsliedenstraat.

Die woningen hebben geen tuin, en de tuinstoelen op de stoep zetten is vandaag ook geen optie: de onlogisch ingedeelde openbare ruimte is er niet aangenaam. Er is een vreemde middenberm, en asfalt overheerst.

Dat wordt anders. Er komt een woonerf zonder niveauverschillen, auto's zullen er dus nog steeds kunnen rijden, maar dan stapvoets. De straat krijgt extra bomen en collectieve moestuinen met planten en fruitbomen. De Elsense Keienveldstraat niet ver van de Naamsepoort werd eerder al volgens hetzelfde principe heraangelegd.

Station wordt zichtbaar

In een latere fase wordt er ook gewerkt aan de Tweebruggenstraat vlak naast de spoorlijn tussen Ottignies en Brussel. Die straat wordt gespiegeld: het brede trottoir verhuist naar de kant waar huizen staan. Nu is de indeling namelijk onlogisch: het meest gebruikte trottoir is het smalst.

Daardoor komt er plaats om grasperkjes met bomen aan te leggen voor de huizen. Er komen ook bankjes zodat bewoners en bezoekers er in de zon kunnen zitten.

Aan het eind van de Tweebruggenstraat is vandaag al een toegang tot het treinstation Mouterij. Die krijgt een luifel waardoor het station met S-treinen zichtbaarder wordt.

Vlakbij wordt op dit moment ook al gewerkt aan een promenade langs de spoorweg. Die loopt van aan de Waversesteenweg tot de Tweebruggenstraat.

Beelden van de twee Elsense straten en de spoorpromenade vind je in de galerij onder dit stuk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?