Jouw vraag

JOUW VRAAG. Waarom is er in de Troonstraat geen fietssnelweg?

Jean-Marie Binst, Luana Difficile
© BRUZZ
19/09/2017
Ook in:
en nl

Een terechte vraag, want voor veel fietsers is het vechten om te overleven tussen de grote transportjongens, met name de pendelauto's, taxi's, bestelwagens, vrachtwagens en bussen - véél bussen. Het traject Troonstraat staat bekend als de tweede drukste fietsas in het Brussels Gewest. "Goed voor pieken van 734 fietsers per uur, in 2016," stelt Frederik Depoortere, fietsmanager van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

VRAAG VAN FLORA UIT ELSENE

Voor alle duidelijkheid geven we eerst mee dat een deel van de Troonstraat (een gewestweg) in Brussel-Stad is gelegen. De straat begint aan de Kleine Ring en loopt tot het kruispunt met de Parijsstraat. Het verdere (en grootste) gedeelte ligt in Elsene.

In oorsprong werd de riante Troon- en Kroonlaan (eerst Parijsstraat en nadien Paleisstraat genoemd) aangelegd van 1839 tot 1880, om van Brussel naar Waver en verder naar Charleroi te rijden. De tijd van de kasseien ligt nog niet zo ver achter ons. Die vormden ook de eerste hindernis om er te fietsen.

"Bij de heraanleg in 1995 wilden de bewoners liever parkeerplaatsen dan een volwaardig fietspad," zegt Depoortere. "Er werd nu eenmaal niet gefietst in de Troonstraat. Vandaag blijkt het wel een drukke fietsverkeersas te zijn, maar die beslissing terugschroeven is niet zo eenvoudig. Er moeten parkeerplaatsen geschrapt worden en er moeten bomen gekapt."

Big City Troonstraat BRUZZ ACTUA 1584
Er lag in de jaren negentig wel een fietspad, maar dat is in 2008, na een zwaar verkeersongeval met een fietser, omgevormd tot een 'fietssuggestiestrook'. Het fietspad lag te dicht tegen de geparkeerde auto's aan en was levensgevaarlijk.
Het gewest geeft toe dat die markering - een suggestiestrook - ook niet ideaal is. Ook hier blijft het uitkijken voor openslaande autodeuren.

De Troonstraat werd wel in 1993 ingekleurd als onderdeel van de Gewestelijk Fietsroutes. Ook in het Fiets-GEN van 2012 is de straat opgenomen, maar de herinrichting met een fietspad blijkt een te ambitieus project. Depoortere: "Er zou dan een fietsstrook van twee meter moeten komen, en dat is nog niet voor meteen. In het plan van 2015, dat de Brusselse regering goedkeurde, staat het fietspad inderdaad, maar er is niet gestipuleerd wanneer het er zou komen." De plannen kunnen nog alle kanten uit: van een fietsmarkering op een aparte busstrook tot andere opties.

Goed om te weten: op de Troonstraat was ook een tramlijn gepland. Dat maakt de puzzel er nog wat moeilijker op. Al is het onwaarschijnlijk dat die tramlijn er ook komt in de nabije toekomst.



VOLGENDE WEEK: Hoe kan ik weten waar de beken in Brussel liepen, vooraleer straten werden aangelegd?

BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie via het formulier hiernaast. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Ronde van Brussel: Elsene

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente ELSENE.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Elsene, Big City, Ronde van Brussel: Elsene

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni