Sylvain Dupuislaan gaat terug naar vier rijstroken met tweerichtingfietspad

© Bernard Demoulin
| Op de Anderlechtse Sylvain Dupuislaan werd begin juni een rijstrook langs beide richtingen geschrapt.

Er komt een nieuwe testfase op de Sylvain Dupuislaan in Anderlecht: die telt binnenkort opnieuw twee autorijstroken in elke richting. Eén parkeerstrook wordt geschrapt, in de plaats komt een tweerichtingsfietspad. "We kunnen opnieuw de veiligheid garanderen van alle weggebruikers."

Op de Anderlechtse Sylvain Dupuislaan werd begin juni in beide richtingen een autorijstrook vervangen door een bus-, taxi- en fietsstrook. De tijdelijke ingreep kaderde in het plan van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt om 40 kilometer 'coronafietspaden' aan te leggen, maar botste op kritiek van onder meer de buurtbewoners en het Anderlechtse schepencollege.

"We stellen vast dat deze herinrichting voor niemand werkt", zei burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS) een maand geleden nog. Cumps eiste dat het Gewest de Sylvain Dupuislaan terugbrengt naar vier autorijstroken. Die aanpassing komt er nu ook, bevestigt het kabinet van Van den Brandt.

Woensdagavond stelden Gewest en gemeente de plannen voor aan de buurt voor een nieuwe testfase. De bus-, taxi- en fietsstroken verdwijnen weer en worden vervangen door autorijstroken. Daarmee zal de Sylvain Dupuislaan opnieuw twee rijstroken in beide richtingen tellen.

Fietspad in plaats van parkeerstrook

Verder krijgen de bushaltes een andere plaats en komen er verkeerslichten aan het kruispunt met de in- en uitgang van Westland Shopping Center. De parkeerstrook aan de kant van het shoppingcenter moet plaatsmaken voor een tweerichtingsfietspad, al lag er daar al eentje.

"De doelstelling van deze nieuwe opstelling is dat de drie transportmodi (auto, bus en fiets, red.) vlotter verlopen", zegt Van den Brandts woordvoerder Pieterjan Desmet. "Experten hebben dit onderzocht en zeggen dat dit de beste optie is. Door de parkeerstrook weg te nemen, creëer je meer ruimte voor het fietspad."

Tijdelijk

De nieuwe verkeerssituatie op de Sylvain Dupuislaan wordt, net als de vorige opstelling, tijdelijk. Tot wanneer die nieuwe testfase zal duren, is niet duidelijk. "Dit kadert nog steeds in de tijdelijke maatregelen, in de wettelijke zin van het woord: hier zijn geen vergunningen voor nodig", aldus Desmet. "Officieel kan zoiets maximaal twee jaar blijven."

In november zal de nieuwe situatie zichtbaar zijn. De bedoeling is dat de nieuwe markeringen de komende weken worden aangebracht. Anderlechts schepen van Mobiliteit Susanne Müller-Hübsch reageert alvast tevreden. "We kunnen opnieuw de veiligheid garanderen aan alle weggebruikers. Dit is een goede oplossing, ook voor fietsers", reageert Müller-Hübsch.

"Het probleem met de vorige opstelling was dat het verkeer zich naar de omliggende wijken verplaatste. De circulatie op korte termijn aanpassen was moeilijk", aldus de Anderlechtse schepen van Mobiliteit. Er was dringend nood aan een aanpassing van de vorige testfase, klinkt het. "Ik sta er wel voor open om de laan op termijn nog eens aan te pakken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?