Taxibetoging dinsdag: 'Kom niet met wagen naar Brussel'

© Lukas Pysson
| De taxifederatie diende geen stakingsaanzegging in voor de betoging van morgen.

Een grootschalige betoging van de Brusselse taxichauffeurs dreigt dinsdag voor enorme verkeerschaos te zorgen in en rond Brussel. Taxifederatie FeBeT spuit bovendien veel mist rond de manifestatie, waardoor het moeilijk is om de verkeershinder in te schatten. De betoging tegen het taxiplan van mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) is trouwens niet aangevraagd.

De taxichauffeurs beginnen eraan om 5u ’s ochtends. Zo wordt er onder meer verzameld aan de Heizel, Brussel-Zuid en aan Delta, vertellen deelnemende taxichauffeurs aan onze redactie. Ter plaatse zullen de betogers voor het eerst geïnformeerd worden over de actie. Bij zowel de federale als Brusselse politie is er daardoor verwarring troef.

'Betoging niet aangevraagd'

“Wij moeten alle informatie over de betoging vernemen via de pers”, zegt Ilse Van De Keere, woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene aan BRUZZ. “De taxibetoging is niet aangevraagd en vindt dus plaats zonder goedkeuring. We verwachten ernstige verkeershinder en raden aan om de auto thuis te laten.”

Door tijdelijke blokkades wordt veel hinder verwacht op de ring rond Brussel, maar ook op de Keizer Karellaan, het Schumanplein, het Heizelplateau en in de richting van de luchthaven. Volgens BX1 zullen taxi’s vlot verkeer onmogelijk maken tussen Ruisbroek en Zaventem en dat in beide richtingen.

'Brussel moet plat'

Organisator FeBeT wil vermijden dat de politie zich goed kan voorbereiden en communiceert met opzet niet. “Brussel zal volledig lamgelegd worden”, waarschuwde woordvoerder Sam Bouchal eerder. FeBeT excuseert zich bij de burger, maar onderstreept dat de taxisector geen andere oplossing meer ziet. “Minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) draagt er de verantwoordelijkheid voor.”

De politie raadt af om met de wagen naar de hoofdstad te komen. Ook het bovengronds rijdend openbaar vervoer zal verstoord zijn door de taxibetoging, de ondergrondse metro- en tramlijnen rijden net als de trein normaal. De MIVB neemt geen maatregelen, net omdat de acties niet te voorspellen zijn. De Lijn kort 30 lijnen in richting Brussel Noord, maar kan verder ook geen details kwijt. Beide vervoersmaatschappijen raden aan hun website en sociale kanalen in het oog te houden voor realtime informatie.

Syrië en Rode Duivels

Het belooft morgen een waar slagveld te worden op de wegen in en rond Brussel. In de namiddag ondervindt een groot deel van de binnenstad hinder van een betoging tegen de Syrische burgeroorlog. Als klap op de vuurpijl is er om 20u45 in het Koning Boudewijnstadion een vriendschappelijke wedstrijd tussen de Rode Duivels en Saoedi-Arabië. Er worden zo’n 25.000 supporters verwacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?