De Berenkuil/Verboekhovenplein in Schaarbeek
© Saskia Vanderstichele | NMBS en Infrabel geven hun goedkeuring voorlopig niet, waardoor de bouw van een GEN-station op het Verboeckhovenplein onmogelijk is.

Voorlopig geen GEN-station aan Berenkuil

TDN
© BRUZZ
28/02/2018

Er komt voorlopig geen station in het kader van het Gewestelijke Expresnet (GEN) op het Eugène Verboeckhovenplein in Schaarbeek. De federale regering staat de bouw van zo'n GEN-halte niet toe. Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (DEFI) geeft de hoop echter niet op.

Op de aan te leggen metrolijn 3 (Noord) wordt onder meer een metrohalte voorzien aan het Verboekhovenplein, beter bekend als de Berenkuil. Er zijn al jaren plannen om de treinen die nu al passeren aan Verboekhoven er ook te laten halt houden. Daarvoor zou een multimodaal GEN-station gebouwd worden, althans zo voorzag Beliris het.

Dat GEN-station komt er vooralsnog niet, zo bevestigde minister-president Rudi Vervoort (PS) vandaag in de commissie 'Territoriale Ontwikkeling'. De plannen worden wel niet helemaal in de prullenmand gegooid. "Ooit zal die GEN-halte daar nodig zijn", aldus Schaarbeeks burgemeester Clerfayt (Défi), die zelf om duidelijkheid vroeg.

Meer sporen

Om van Verboekhoven een GEN-station te maken, zou het spoor er ontdubbeld moeten worden. Zo niet dreigen er opstoppingen op de lijnen die onder de Berenkuil lopen. De ombouw naar vier sporen kan echter niet op de steun rekenen van de NMBS en Infrabel, die bevoegd zijn voor dit soort werken. Zonder hun akkoord zullen de werken ook niet gebeuren.

Clerfayt hoopt ook dat er in het station ruimte zal voorzien worden voor Schaarbeekse gemeentediensten, zoals huisvesting of culturele en economische administraties. De burgemeester laat weten op steun van Vervoort te kunnen rekenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Mobiliteit, Stedenbouw, Berenkuil, Verboeckhovenplein, NMBS, Infrabel, GEN-station, Bernard Clerfayt, Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie