Caroline Pauwels mikt op meertalige middelbare school in 2024

© PhotoNews
| Caroline Pauwels, op 5 mei 2020 herverkozen tot rector van de Vrije Universiteit Brussel (VUB.)

De Nederlandstalige en Franstalige Brusselse universiteiten VUB en ULB hopen in 2024 hun eerste gezamenlijke meertalige middelbare school op te starten. Dat zegt VUB-rector Caroline Pauwels.

De plannen voor een meertalige middelbare school onder de vlag van de VUB en ULB bestaan al sinds begin 2019. Toen zei VUB-rector Caroline Pauwels dat het Brusselse onderwijs “niet aangepast is aan de meertalige realiteit”. In een dubbelinterview met Brussels minister van Meertaligheid Sven Gatz (Open VLD) in La Libre plakt Pauwels nu voor het eerst een concrete datum op de opstart van die nieuwe middelbare school: medio 2024.

“Ons doel is om uiteindelijk meertalige universiteiten in de Europese hoofdstad te worden,” aldus Pauwels. “Het initiatief voor meertaligheid in Brussel moet dan ook mede vanuit de universiteiten zelf komen.”

Minister van Meertaligheid

Gatz en Pauwels stippen in het dubbelinterview beiden aan dat meertaligheid (Nederlands, Frans en Engels) structureel zou moeten worden nagestreefd in Brussel en niet langer een gevolg mag zijn van de omgeving waarin iemand opgroeid. Gatz' missie als eerste Brusselse minister van Meertaligheid is dan ook dat iedere Brusselaar van 18 jaar meertalig is.

Laurette Onkelinx (PS) had 25 jaar al hetzelfde voornemen voor Franstaligen. Gatz voelt dat het momentum nu anders is. “Haar ambitie was groot, misschien wat te prematuur op dat moment. Maar het immersieonderwijs dateert wel van die periode. Er was alleen te weinig pedagogische ondersteuning. Meertaligheid is nu meer een evidentie in Brussel, de demografie is sterk veranderd. Mijn plan geldt voor beide taalgemeenschappen van het land.”

Raad voor Meertaligheid

Gatz’ plan werd eerder al enthousiast onthaald in het Brussels parlement. In eerste instantie richt hij zich als Brussels minister volledig op het Brusselse onderwijs, maar wanneer het lukt om meer meertalige Brusselaars op te leiden, kunnen ook Vlaanderen en Wallonie hun voordeel doen.

Op 26 september zou dan een Raad voor Meertaligheid gevormd moeten zijn met daarin actoren uit het veld en academici. Via die Raad zou het nieuwe beleid moeten worden verankerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?