‘Eerste steen’ voor Gallaitscholencomplex in Schaarbeek

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 27 november 2019
Updated: 27-11-2019 - 16:08

De bouw van de Gallaitschool is eigenlijk al van start gegaan in juni 2019, maar nu pas zijn alle juridische protesten opgelost. VGC-Collegeleden Sven Gatz (Open VLD) en Pascal Smet (One.brussels/SP.A) huldigen woensdag de bouw officieel in. Op 1 september 2020 moet een eerste deel van het scholencomplex opengaan.

Vergunningsperikelen zorgden voor de nodige vertraging op de bouw van de Gallaitschool, die eerst in september 2019 zou opengaan. Verschillende buren vreesden dat het project te groot zou zijn en te veel verkeer zou aantrekken in de drukke Gallaitbuurt. Nadat het Gewest de bouwvergunning uitreikte, trokken buurtbewoners zelfs naar de Raad van State, maar ze haalden hun slag niet thuis.

De juridische procedure werkte niet opschortend, en dus kon de bouw van het scholencomplex in juni 2019 al starten. Nu alle verwikkelingen van de baan zijn, kan de bouw officieel ingehuldigd worden door Sven Gatz (Open VLD), VGC-Collegelid voor Onderwijs, en zijn collega Pascal Smet (One.brussels/SP.A), bevoegd voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra – al is het strikt genomen dus niet de eerstesteenlegging.

Twee fases

De VGC maakt zo'n 36,8 miljoen euro vrij voor het schoolgebouw, ontworpen door Polo Architects. Tegen september 2020 moet een eerste gebouw gerenoveerd worden, waar een eerste deel van de basisschool en de nieuwe tienerschool van scholengroep Sint-Goedele Brussel hun intrek in kunnen nemen, goed voor 1.060 leerlingen.

In een tweede fase wordt een nieuwbouw gezet, met de rest van de basisschool en een grote secundaire school. Alles samen moet er plaats zijn voor 1.140 leerlingen, een niet misse stap om het traditionele tekort aan Nederlandstalige schoolplaatsen in Schaarbeek weg te werken.

Daarnaast komt er plaats voor de Schaarbeekse chiro, kunstencollectief Transfo Collect en jeugdwerking Ratatouille. GC De Kriekelaar ligt vlak bij de campus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?