Nederlandstalig onderwijs voorziet 15.000 laptops voor kwetsbare leerlingen

© Saskia Vanderstichele
| Zomerschool (archief).

Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) trekt 10 miljoen euro uit om 15.000 nieuwe laptops te kopen voor de meest kwetsbare leerlingen. Binnen de week moeten de eerste 4.000 toestellen beschikbaar zijn.

Tijdens de eerste lockdown was Weyts al eens samen met de organisatie Digital for Youth op zoek gegaan naar zo'n 10.000 tweedehandslaptops. Heel wat jongeren dreigden door de gesloten scholen compleet van de radar te verdwijnen, simpelweg omdat ze thuis geen computer hadden om de onlinelessen te volgen.

Nieuwe laptops

Uiteindelijk werden 12.000 notebooks ingezameld, maar dat liep niet van een leien dakje. Pas in augustus, vlak voor de start van het nieuwe schooljaar, werd die kaap gehaald. Nu de tweede en derde graad secundair na de verlengde herfstvakantie minstens halftijds overschakelen op afstandsonderwijs, kiest Weyts ervoor om 15.000 splinternieuwe laptops aan te kopen.

“Ik betreur die verplichting, omdat contactonderwijs het beste onderwijs is", zegt Weyts in een communiqué. "Maar ook omdat de gehele of gedeeltelijke sluiting van scholen altijd de meest kwetsbare leerlingen het hardst treft. Maar in de huidige context moeten we de rug rechten en er alles aan doen om die kwetsbare leerlingen te helpen. Alle leerlingen moeten het best mogelijke onderwijs krijgen."

Gratis internet

De voorraad tweedehandstoestellen raakt stilaan opgedroogd, aldus Weyts. Volgens een raming van de onderwijsverstrekkers waren er vorig schooljaar ongeveer 18.000 laptops nodig voor de meest kwetsbare leerlingen. De onderwijsminister maakt zich sterkt dat de in totaal 27.000 toestellen zullen volstaan om elke kwetsbare leerling te helpen. Daarvan zullen er 1.000 voorbehouden zijn voor het hoger onderwijs.

De onderwijsinstellingen worden eigenaar van de laptops, en kunnen de toestellen dan in bruikleen geven aan wie ze nodig heeft. Internetaanbieders Telenet en Proximus voorzien al zeker tot het einde van dit schooljaar een gratis internetverbinding aan leerlingen die thuis niet aangesloten zijn. Kwetsbare gezinnen kunnen die internettoegang aanvragen via de scholen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?