| Kinderen in een crèche (archiefbeeld)

Sint-Gillis bouwt eerste Nederlandstalige gemeentecrèche

TDN
© BRUZZ
11/10/2021

Een primeur voor Sint-Gillis: naast basisschool Balder in de Merodestraat komt een eerste Nederlandstalige gemeentecrèche. Daar wordt voor minstens 24 kinderen opvangplek voorzien. Bovenop het kinderdagverblijf in de Zuidwijk komen woningen.

In de dichtbevolkte omgeving van het Zuidstation was al langer vraag naar extra kinderopvang. De vele jonge gezinnen die er zich vestigen vinden – zeker na de sluiting van crèche Zonnebloem – amper plaats voor hun peuter. Daarom zocht Sint-Gillis naar een oplossing in het kader van het wijkcontract Zuid, dat in juli werd goedgekeurd door de Brusselse regering.

De gemeente kan bouwen op een braakliggend terrein van het gewestelijk ontwikkelingsagentschap Citydev naast de gerenoveerde Nederlandstalige basisschool Balder. Op die plek in de Merodestraat zal straks een gemengd project bestaande uit kinderopvang en privéwoningen uit de grond worden gestampt.

20211011_BASISSCHOOL_BALDER_SINT_GILLIS_MERODESTRAAT_CRECHE

| Een van de laatste braakliggende gronden in de dichtbevolkte Zuidwijk.

Op het gelijkvloers en de eerste verdieping komt een Nederlandstalige crèche van 480 vierkante meter met minstens 24 kindplaatsen. Ook een deel van de voorziene buitenruimte (350 vierkante meter in totaal) is voor de peuters voorbehouden. Er wordt daarnaast een pedagogische binnentuin aangelegd, die behalve door de kinderen ook door buurtbewoners gebruikt kan worden.

Anderhalf miljoen euro

Via het wijkcontract Zuid is een budget van 1,45 miljoen euro voorzien. "Die middelen komen goed van pas, want de nood aan betaalbare kinderopvang in Sint-Gillis is groot. De dichte bebouwing maakt het bovendien moeilijk om extra plaatsen te realiseren. Dankzij de samenwerking met Citydev kunnen we nu toch bouwen. Dat is goed nieuws voor de Zuidwijk," zegt schepen Willem Stevens (one.brussels/Vooruit).

De nieuwe crèche wordt het eerste Nederlandstalig gemeentelijk kinderdagverblijf, naast de opvangplaatsen die het gemeenschapsonderwijs (GO! Brussel) en de vzw Sint-Goedele Brussel aanbieden. Citydev plant bovenop de crèche koopappartementen voor een totale oppervlakte van 850 vierkante meter.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni