| Les Magnolias vlak bij de Heizel wordt de tweede gemeentelijke lagere school in Brussel-Stad met immersieonderwijs in het Nederlands

Stad Brussel: immersieonderwijs Nederlands in tweede lagere school

SDS
© BRUZZ
01/05/2021

De Stad Brussel biedt vanaf september 2021 in een tweede Franstalige lagere school immersieonderwijs in het Nederlands aan. Gedurende de hele schoolloopbaan van de leerlingen van Les Magnolias in Laken zal de helft van de lessen in het Nederlands, en de andere helft in het Frans plaatsvinden.

"De Stad is overtuigd dat de immersieve methode doeltreffend is om een taal te leren en wil het Nederlands onderwijs in haar scholen versterken,” zegt Faouzia Hariche (PS), Brussels schepen van Openbaar Onderwijs. Daarom blijft ze investeren in meertalig onderwijs. "Ouders in het noorden van Brussel hadden al belangstelling getoond, dus ik ben blij dat ik aan deze behoefte kan voldoen. We willen het leren in de taal van Vondel echt stimuleren. Het is ook een manier om bij te dragen tot het samenleven en om de horizon van de kinderen te verruimen."

Na de lagere school Charles Buls in de Marollen gaat daarom nu ook de Franstalige lagere school Les Magnolias in het noorden van Laken immersieonderwijs in het Nederlands aanbieden. Dit wordt de eerste immersieve lagere school in de omgeving, laat de schepen weten. Een dergelijke school zou nog niet in Laken of Jette bestaan.

Franssprekende ouders

Uit de laatste ‘Taalbarometer’ van de VUB blijkt dat 90 procent van de Brusselaars tweetalig onderwijs wil. De wachtlijsten in Nederlandstalige scholen zijn lang, laat Hariche weten. "Immersieonderwijs biedt het voordeel dat de ouders in het Frans kunnen communiceren met de school en dat het kind de lessen in het Nederlands kan volgen in zijn vertrouwde omgeving."

"Twee leerkrachten, een Nederlandstalige en een Franstalige, zullen samenwerken om de kinderen te helpen vaardigheden in beide talen te verwerven. De kinderen zullen gedurende hun hele schoolloopbaan de helft van de lessen in het Nederlands volgen en de andere helft in het Frans."

"De leerlingen zullen de taal op hun eigen tempo en op hun eigen manier aanleren, door te luisteren en via repetitieve oefeningen en meervoudige taalactiviteiten."

Bovendien zullen de bibliotheek en de spelotheek van de school Nederlandstalige boeken en spelletjes ter beschikking krijgen. Brussel-Stad wil als inrichtende macht een alomvattende aanpak om Nederlands te leren stimuleren. Meertalige initiatieven - zoals schoolactiviteiten in het Nederlands - worden sterk aangemoedigd op lagere en middelbare scholen, klinkt het.

Meertaligheid

Brussel is officieel een tweetalige stad, maar als internationale hoofdstad worden er nog honderden andere talen gesproken. BRUZZ volgt voor je op hoe inwoners en instanties daarmee omgaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni