Studeren in Brussel: blokken in klooster van Jette of eetzaal van Ikea Anderlecht

Robin Vanpée
23/05/2023

De study spaces van Brik hebben hun deuren geopend. Op dertig verschillende locaties verspreid door Brussel kunnen studenten vlijtig beginnen studeren voor de komende examenperiode. Daar zitten ook wel wat ongewone locaties tussen.

Een plek bemachtigen om rustig te kunnen studeren: dat blijft ieder semester een opgave voor blokkend Brussel. Maar Brik, de servicedesk voor studenten, voorziet studieplekken doorheen de stad, en liefst op weinig gekende plaatsen. "Waardoor studenten de stad ook nog eens op een nieuwe manier leren kennen", zegt coördinator Tessa Derden.

Zo is er dit jaar een studieplek voorzien in Circularium, een oude garage vlak bij het Zuidstation die nu gewijd is aan circulaire economie en innovatie. Daarnaast voorziet ook Mona, een klooster in Jette, studieplekken die uitkijken op de koer van de gemeenschap. Ook de Vlaamse Gemeenschapscommissie maakt plaats voor Brusselse studenten.

Ieder jaar openen tevens de gemeenschapscentra hun deuren. Vaste waarden zoals Gare Maritime aan Thurn & Taxis bieden zelfs 108 studeerplekken aan.

“Wat ook fijn is, is dat er steeds meer bedrijven meedoen aan het project", aldus Derden. "Zo voorziet Ikea Anderlecht in de eetzaal een aantal plekken, net als AG Insurance in haar kantoren in Stad Brussel.”

Brik maakt een onderscheid tussen Open Spaces en Study spaces. De Open Spaces zijn vrij toegankelijk voor iedereen, zoals bibliotheken, het kan er dus soms wat luider zijn. Daartegenover zijn Study Spaces alleen voor studenten om in stilte te kunnen studeren. In totaal stelt Brik meer dan 800 studeerplekken beschikbaar in Brussel. De Study Spaces zijn beschikbaar tot en met 30 juni.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni