Je suis Charlie

Standpunt BDW: Verknechting

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
14/01/2015

Vrijheid, gelijkheid en solidariteit is wat de Westerse wereld te bieden heeft. Dat is wat ook Brussel, waar mensen van over heel de wereld aanspoelen, te bieden heeft, schrijft Danny Vileyn.

Meer dan 20.000 deelnemers telde de manifestatie voor de vrijheid van meningsuiting die vorige zondag door de straten van Brussel trok. Een betoging tegen de onverschilligheid, een betoging voor ons meest fundamentele grondrecht. Een grondrecht dat redelijk abstract was – Theo Van Gogh is tien jaar geleden vermoord – tot twee fundamentalistische gekken een dodelijke raid uitvoerden op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo en een joodse supermarkt in Parijs. Twintig mensen in totaal lieten daarbij het leven. De absolute waanzin.

Charles Picqué, voorzitter van het Brussels parlement, waarschuwde daags na de aanslag voor verknechting. “Ons democratisch model is in gevaar,” aldus Picqué. “Verknechting begint met kleine toegevingen. De fundamentalisten willen ons terugwerpen in een lugubere wereld.” Picqué heeft recht van spreken. Hij waarschuwde al in de jaren 1980 voor extremisme en fundamentalisme. Overigens tot grote ontsteltenis van sommige van zijn partijgenoten.

Charlie Hebdo drijft de spot met iedereen. Niet alleen met islamieten, ook met katholieken en joden. Met iedereen die meent de waarheid in pacht te hebben. Met de machtigen en elkeen die zich pretentie aanmeet. Dat is de grote sterkte van het blad. Dat er zoveel wereldleiders op kop van de manifestatie in Parijs stapten ter verdediging van het vrije woord moet ons echter niet geruststellen. Er waren leiders uit landen waar de journalistieke vrijheid niet eens bestaat. En ook nu zijn er nog altijd publicisten die pleiten om toch maar voorzichtig om te gaan met kritiek op godsdiensten. Dat heet nu: Let toch op hoe je die kritiek formuleert.

De naweeën van de aanslag in Parijs laten zich heel concreet voelen bij ons. Tijdens de betoging in Brussel verzeilden twee politie-agenten van de zone Brussel-Elsene in een dispuut over godsdienst. Uiteindelijk zou de ene de andere, de moslim, met zijn wapen bedreigd hebben.

De miljoenen in Frankrijk en tienduizenden in eigen land kwamen op straat tegen haat, geweld en obscurantisme. En voor het vrije woord. Vrijheid, gelijkheid en solidariteit is wat de Westerse wereld te bieden heeft. Dat is wat ook Brussel, waar mensen van over heel de wereld aanspoelen, te bieden heeft. Dat is wat we iedere dag opnieuw moeten verdedigen. Dat moet de boodschap blijven.

Charlie Hebdo

De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo slaat ook in Brussel in als een bom. In ons dossier leest u er alles over.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie , Charlie Hebdo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni