Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media

| Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media.

10 miljoen voor Brusselfonds is eenmalig en bedoeld voor infrastructuur

TRO
© BRUZZ
18/11/2020

De extra 10 miljoen euro voor het Brusselfonds die de Vlaamse regering woensdag aankondigde is een eenmalige investering die gespreid zal worden over de rest van de legislatuur. Het geld is vooral bedoeld voor investeringen in de infrastructuur van Vlaams Brusselse instellingen of organisaties.

"Historisch" noemde Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) de 10 miljoen euro extra die in het Vlaamse Brusselfonds zal belanden. Het geld maakt onderdeel uit van het Vlaamse relancebeleid na de coronacrisis. Voor een fonds dat voor 2021 3,6 miljoen euro bevat, is 10 miljoen euro inderdaad een forse investering.

Tegelijkertijd raakte de bodem van het Brusselfonds de laatste jaren steeds sneller in zicht. In 2019 was er nog zo'n 6,5 miljoen euro in kas, toen Dalle een besparing van 2,6 miljoen aankondigde voor 2020. Dalle bezwoer destijds dat er netto slechts 1 miljoen euro zou verdwijnen omdat er nog niet gebruikte fondsen van het jaar voordien zouden worden meegenomen. Volgens het kabinet-Dalle zal er in 2021 nog 3,6 miljoen in het fonds zitten, maar ook voor 2021 kan er nog geld van 2020 worden meegenomen. "De hoogte van dat bedrag kunnen we pas na 2020 weten," aldus Dalles woordvoerder Tom Demeyer.

De extra investering van 10 miljoen, die wordt gespreid over de rest van de huidige legislatuur, is nog niet meegerekend in het bedrag van 3,6 miljoen. Gedeeld door de vier jaar die de huidige Vlaamse regering nog rest, zou de extra investering neerkomen op 2,5 miljoen extra per jaar: bijna evenveel als de eerdere besparing. Omdat het om een eenmalige investering gaat, valt het fonds weer terug op de verlaagde toelage.

Focus op infrastructuur

Momenteel wordt het Brusselfonds gebruikt voor onder meer het beheer en onderhoud van de gebouwen van het Muntpunt en het Huis van het Nederlands. Tegelijkertijd worden er project- en werkingssubsidies uitgekeerd aan verschillende vzw's en organisaties.

Muntpunt op het Muntplein, communicatiehuis, bibliotheek en ontmoetingsplek voor (Nederlandstalige) Brusselaars

| Het Muntpunt neemt een grote hap uit het Brusselfonds.

Vanaf volgend jaar zou het geld van het Brusselfonds vooral gebruikt moeten worden voor investeringen in infrastructuur, staat ook te lezen in de beleidstoelichting voor 2021. De project- en werkingssubsidies zullen elders worden ondergebracht. "We hebben de focus van het Brusselfonds scherper gesteld," legt Demeyer uit. "Andere projecten zullen we toeleiden naar andere subsidielijnen."

Projecten voor Brussel

Dat kan bijvoorbeeld de subsidielijn 'Projecten voor Brussel' zijn. Met die projectsubsidies worden initiatieven gesteund die de banden tussen Brussel en Vlaanderen aanhalen en het stedelijk weefsel versterken. Over die subsidielijn liep een participatief traject in samenwerking met de VUB en de Erasmushogeschool. De nieuwe subsidiegids zal vanaf begin 2021 beschikbaar zijn.

"Er zal meer ingezet worden op diversiteit, het Nederlandstalig netwerk in de hoofdstad en de samenwerking tussen de verschillende organisaties en tot slot ook de kracht van het Nederlands," klinkt het. Die wensen kwamen ook naar voren bij de eerste voorlopige resultaten van het participatieve traject.

Wie mag er bouwen?

Een concrete bestemming voor het extra geld in het Brusselfonds wil het kabinet-Dalle nog niet communiceren. "Natuurlijk hebben we ons geïnformeerd in het veld en onze partners bevraagd," aldus Demeyer. "Het budget zal goed besteed worden, maar het is nog te vroeg om te zeggen waar het naartoe zal gaan."

huis_van_het_nederlands_gra1.jpg

Het Huis van het Nederlands

Muntpunt en het Huis van het Nederlands, de twee organisaties die momenteel de grootste hap uit het Brusselfonds nemen (via het beheer en onderhoud van hun gebouwen), hebben vooralsnog geen concrete, grote projecten ingediend, laten ze aan BRUZZ weten. "Al zijn er altijd nieuwe pistes die we zouden kunnen bespreken," aldus Patrick Manghelinckx, directeur van het Huis van het Nederlands. "Brussel blijft groeien. Het lijkt me zinvol om te blijven investeren in het Nederlands voor al die nieuwe inwoners. Als de minister dat ook een prioriteit vindt, kunnen we zeker wat extra middelen voor experimenten gebruiken." Muntpunt zou graag het medialab, de doe- en maakplek en de info-afdeling uitbreiden.

In de beleidsverklaring wordt er gesproken over investeringen voor "organisaties die werken met de meest kwetsbare Brusselaars en infrastructuur voor het deeltijds kunstenonderwijs. SP.A-fractieleidster Hannelore Goeman vroeg woensdag in het Vlaams Parlement ook al om investeringen in dat laatste domein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Economie , Brusselfonds , Benjamin Dalle

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni