| Nawal Ben Hamou en Philippe Close, met op de achtergrond gemeentelijke woningen van de Stad Brussel.

1.290 huurders in Stad Brussel kunnen goedkoper huren

BVR
© BRUZZ
14/10/2022

Na Sint-Gillis en Elsene start nu ook de Stad Brussel met het socialiseren van de huurprijzen van gemeentelijke woningen. Dat moet de wachtlijst voor sociale woningen inkorten. Naar schatting kunnen 1.290 huurders zo'n socialisering aanvragen.

Het principe is eenvoudig: gezinnen die bij de Stad Brussel of het OCMW een woning huren, krijgen het recht op een sociale huurprijs. Zij kunnen in hun woning blijven wonen, maar moeten een pak minder betalen. De huur van een gemeentelijke woning bedraagt ongeveer 700 tot 800 euro. De sociale huurprijs daarentegen wordt berekend op basis van het inkomen van de huurder, en bedraagt steeds 22 procent daarvan. In de praktijk gaat het dus om een lager bedrag.

Voorwaarde is wel dat de huurders op de wachtlijst staan voor een 'echte' sociale woning, en aan de voorwaarden voldoen.

Bovenop sociale woningen

Voor de Stad Brussel gaat het om 3.800 woningen van de de Grondregie van de Stadseigendommen en nog eens 2.000 woningen die door het OCMW beheerd worden. Daarvan zouden 1.290 huurders in aanmerking komen voor een sociale huurprijs. "Deze maatregel vervangt het bouwen van sociale woningen niet", beklemtoont burgemeester Philippe Close (PS). Het komt er bovenop."

De huurder kan zelf kiezen of hij meestapt in dit verhaal. "Gezien het om een aanzienlijke verlaging van de huurlast gaat, doen de meeste dat ook", zegt staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS). "Maar sommige huurders vinden de gemeentelijke woning te klein, en willen liever op de wachtlijst staan."

Niet van de wachtlijst

Huurders die voor een socialisering van hun sociale woning kiezen, verdwijnen niet van de wachtlijst voor een sociale woning, ze worden tijdelijk geschorst. "Als de socialisatie wordt stopgezet, worden de punten die huurder had, terug geactiveerd", aldus Ben Hamou. Deze punten bepalen waar op de wachtlijst je staat.

Het gewest past het verschil bij tussen de huur die de Stad Brussel normaal ontvangt voor een gemeentelijke woning, en wat de huurder na socialisering nog zelf betaalt. Daarvoor trekt het 3 miljoen euro uit.

Maar de Stad Brussel is niet de enige gemeente waar de huur van gemeentelijke woningen gesocialiseerd wordt. In Sint-Gillis en Elsene is deze maatregel al van toepassing. Anderlecht en Sint-Jans-Molenbeek volgen nog de komende maanden. In totaal trekt het gewest 12 miljoen euro uit.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni