19 burgemeesters sturen brief naar Maron: 'Zeg ons wie we moeten controleren'

© PhotoNews
| Burgemeesters Emir Kir (Sint-Joost-ten-Node) en Philippe Close (Brussel-Stad.)

De 19 burgemeesters van Brussel hebben een brief opgesteld aan het adres van Brussels minister van Gezondheid Alain Maron. Ze willen teruggekeerde reizigers die de maatregelen omzeilen, nauwkeuriger kunnen controleren.

In Vlaanderen en in Wallonië hebben de burgemeesters een uitgebreid zicht op de personen die zijn teruggekeerd uit vakantie, en daarom in quarantaine moeten of een coronatest moeten afleggen. Maar in het Brussels Gewest hield minister van Gezondheid Alain Maron lang vol dat die data niet konden worden vrijgegeven aan de 19 Brusselse burgemeesters.

Vooral Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf wilde een overzicht op de teruggekeerde reizigers, aangezien in zijn gemeente het aantal besmettingen op korte tijd sterk was gestegen. Een week geleden erkende minister Maron dan toch dat de burgemeesters een essentiële schakel zijn in de controle op terugkerende reizigers, en dat hij de lijsten zou bekend maken aan de burgemeesters.

Top-down beslissing

"Maron heeft ons inderdaad een brief gestuurd waarin stond dat er dan toch extra maatregelen nodig zijn om die teruggekeerde reizigers te controleren die niet in quarantaine willen gaan", zegt burgemeester van Sint-Gillis Charles Picqué. "En daar zijn we het mee eens. Wat wij nu willen, is dat het Gewest ons laat weten waar onze verantwoordelijkheid als burgemeester dan precies ligt."

Op dit moment wachten de burgemeesters dus op instructies van bovenaf, om de controles te mogen opvoeren op personen die de quarantaineregels niet navolgen. "Minister Maron vond politiecontroles te vergaand", zegt Picqué, "maar nu wil hij toch onze hulp. Maar het Gewest moet ons zeer duidelijk vragen om tot actie over te gaan."

Om beter te kunnen controleren, vragen de burgemeesters een beperkte lijst met enkel de reizigers die de maatregelen omzeilen. Ze willen dus géén automatische updates over alle inwoners van hun gemeentes, maar enkel over specifieke risicogevallen. Ze willen dat die duidelijkheid er komt voor de volgende vakantie en de carnavalsperiode.

Verder is het voor hen ook belangrijk dat het Gewest hen precies zegt welke maatregelen ze mogen nemen, en welke controles er worden verwacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?