Gemeenteraadsleden, waaronder El Khannouss, pleiten ervoor om het aanwervingsproces opnieuw te openen.

Aanwerving gemeentesecretaris Molenbeek: El Khanouss dient opnieuw klacht in

Jasmijn Post
© BRUZZ
21/04/2023

Nu de benoeming van de nieuwe gemeentesecretaris van Molenbeek in zicht komt, doet gemeenteraadslid Ahmed Al Khannouss (Molenbeek Autrement) een nieuwe poging om haar aanwerving tegen te gaan. Hij dient een klacht in bij de voogdijminister vanwege een zoekgeraakt juridisch dossier.

De benoeming van Sylvie Lahy als gemeentesecretaris van Molenbeek doet al langere tijd stof opwaaien. Eerder diende gemeenteraadslid Ahmed El Khannouss (Molenbeek Autrement) een klacht in bij bevoegd minister Bernard Clerfayt (Défi) over het stemproces.

Nu heeft hij een nieuwe reden om de minister aan te schrijven. Hij wil het juridisch dossier zien uit de tijd dat Lahy nog werkte voor de gemeentelijke vzw Lutte contre l’Exclusion Sociale (LES), vandaag MOOV. Na een reorganisatie verdween haar functie en werd ze overgeplaatst. Daarop nam Lahy een advocaat in de arm. Het juridisch dossier dat daaruit voortkwam, blijkt onvindbaar. El Khannouss wil de documenten inzien voordat hij maandag kan beslissen.

Dat verzoek is niet onlogisch, vindt ook expert publiek recht Thibault Godin aan de ULB. "In principe zijn gerechtelijke documenten publiek en zou iedereen een kopie moeten krijgen. Bovendien is deze aanvraag gerechtvaardigd omdat de gemeenteraad de gemeentesecretaris benoemt. Als de documenten betrekking hebben op haar werk, lijkt het me zinvol om het op te vragen."

Uitgesproken PS-signatuur

Om welke reden Lahy destijds precies was overgeplaatst en wat er in het dossier stond, is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat verschillende gemeenteraadsleden de PS-signatuur van Sylvie Lahy een probleem vinden.

Ze was stafchef van Philippe Moureaux toen hij burgemeester van Molenbeek was, kabinetschef van minister-president Rudi Vervoort (PS) en sinds 2019 is ze directeur van het kabinet van burgemeester Catherine Moureaux (PS), belast met Politie, Preventie en Veiligheid. Dat terwijl een gemeentesecretaris een zekere neutraliteit hoort te hebben.

"Waarom Moureaux per se iemand uit haar kabinet op die functie wil hebben, is me een raadsel"

gemeenteraadslid Rachid Ben Salah (Défi)

"Waarom Moureaux per se iemand uit haar kabinet op die functie wil hebben, is me een raadsel," zegt gemeenteraadslid Rachid Ben Salah (Défi). In een gemeente die worstelt met haar imago op vlak van goed bestuur, vindt hij het onbegrijpelijk dat PS'ers dergelijke functies zouden krijgen. Erger nog: het zou niet de eerste keer zijn. "De HR-directeur die onder Moureaux werd aangenomen, is ook een PS’er," betreurt Ben Salah.

Volgens hem maakt het niet uit of het dossier nog opduikt of niet, of wat er precies in zou staan. Het feit dat de kandidatuur zoveel polemiek uitlokt, zou al voldoende reden moeten zijn om het aanwervingproces opnieuw te openen. "Het is een hele belangrijke post, een post die neutraal zou moeten zijn. De twijfel laat zien dat we opnieuw moeten beginnen aan het aanwervingstraject."

Nieuwe stemming

Maandag stemt de gemeenteraad over Lahy's benoeming. De kans is groot dat er zowel bij oppositie als binnen de meerderheid verdeeldheid bestaat. Mogelijk zal het verschil in stemmen even klein zijn als na de vorige stemming. Toen waren er 16 stemmen voor, 15 tegen en 3 onthoudingen. Ook toen diende El Khannouss een klacht in, het gewest annuleerde de stemming na afloop.

De gemeenteraadsleden verwijzen naar de verschillende geschikte kandidaten die deelnamen aan de aanwervingsprocedure. Uit interne documenten van de gemeente blijkt zelfs dat één van de kandidaten op een aantal testen zelfs beter scoorde dan Sylvie Lahy. Als het aan Ben Salah en El Khannous ligt, is er maar één oplossing: het aanwervingstraject opnieuw openen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni