Brussels Parlement organiseert eerste overlegcommissies in april en juni

© Kevin Van den-Panhuyzen-BRUZZ
| Het Brussels Parlement

In april en juni dit jaar zullen de eerste overlegcommissies in het Brussels Parlement plaatsvinden. Tijdens de commissies zullen 45 Brusselaars debatteren, samen met 15 parlementsleden, en uiteindelijk stemmen over aanbevelingen. 5G en dakloosheid zijn de eerste twee thema’s die aan bod komen.

De overlegcommissies tussen parlementsleden en gelote burgers komen er op initiatief van de groenen in het Brussels Parlement, een voorstel dat eind 2019 werd goedgekeurd. De discussiethema’s voor de eerste twee commissies waren al bekend: 5G en de huisvesting van daklozen.

Nu heeft het Brussels Parlement ook beslist over de timing van de overlegcommissies. Als de gezondheidssituatie het toelaat, zal de eerste overlegcommissie over 5G plaatsvinden van 24 april tot en met 6 juni. De overlegcommissies over dakloosheid zouden van 26 juni tot 17 juli plaatsvinden.

De 45 deelnemers - alle Brusselaars ouder dan zestien jaar kunnen deelnemen - worden in twee rondes geloot. Voor de overlegcommissie over 5G vinden die lotingen plaats in de loop van februari. Naast de 45 gelote burgers nemen 15 parlementsleden deel.

'Voorjaar van burgerparticipatie'

“Het voorjaar van 2021 wordt het voorjaar van de burgerparticipatie: voor het eerst zullen door loting getrokken burgers bij de parlementaire werkzaamheden worden betrokken”, reageert parlementsvoorzitter Rachid Madrane (PS).

“We zullen moeten zien hoe we de werkzaamheden in die mate kunnen organiseren dat de debatten, ondanks de gezondheidsbeperkingen, ten volle kunnen worden gevoerd. De Brusselaars mogen vanaf eind deze maand hun brievenbus in de gaten houden en een uitnodiging verwachten waarmee ze concreet betrokken kunnen worden bij de besluitvormingsprocessen die hun gewest betreffen.”

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?