Brusselse PS-voorzitter oneens met Magnette over afschaffing gemeenschappen

laaouej 14 BRUZZ ACTUA 1682 laaouej 14 BRUZZ ACTUA 1682
© Ivan Put
| Ahmed Laaouej
© Ivan Put
| Ahmed Laaouej

Ahmed Laaouej, PS-fractieleider in de Kamer én voorzitter van de Brusselse PS, is het niet eens met het pleidooi van Paul Magnette voor een staatsstructuur zonder gemeenschappen en met vier gewesten.

PS-voorzitter Magnette had vrijdag en zondag in verschillende televisiestudio’s gepleit om af te stappen van de gemeenschappen en België te structureren rond vier gewesten (de bestaande en en een Duitstalig gewest). Onderwijs zou dan een gewestbevoegdheid worden.

De uitspraken leidden meteen tot een storm van protest bij andere partijen, maar ook tot bijval bij Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert.

Ahmed Laaouej, PS-voorzitter en burgemeester van Koekelberg

Nu blijkt dat de PS-voorzitter ook in eigen rangen tegenwind krijgt. Ahmed Laaouej, PS-fractievoorzitter in de Kamer en voorzitter van de Brussels PS, deed zijn uitspraken op radiozender Bel RTL. « Het onderwijsniveau verbeter je niet door het onderwijs te regionaliseren,” zei hij. “We moeten de echte noden aanpakken, maar ik ben niet zeker dat we dat zullen bereiken als we cultuur en onderwijs regionaliseren.”

Laaouej wees ook op Brusselse situatie en de Vlaamse weerstand. “De gewesten versterken is een ding, maar je moet ook rekening houden met de Brusselse realiteit. Ik ben er ook niet van overtuigd dat de Vlamingen er mee akkoord zullen gaan dat Franstalige Brusselaars het Nederlandstalig onderwijs in Brussel gaan beheren. We moeten ook een beetje respect tonen voor de federatie Wallonië-Brussel (de Franse Gemeenschap, red.), want ik hoor dat sommigen die willen afschaffen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?