Brusselse regering maakt uitgaven openbaar voor iedereen

© Bart Dewaele
| Bernard Clerfayt (Défi), Minister van Werk, Beroepsopleiding, Lokale Besturen, Digitalisering, Dierenwelzijn en Kinderbijslag

Minister van Administratieve Vereenvoudiging Bernard Clerfayt (DéFI) heeft een openbaar register opgesteld dat de uitgaven van het Brussels Gewest inzichtelijk maakt voor het grote publiek.

De website openbudgets.be.brussels is zaterdag online gegaan. Met een paar muisklikken zijn daar alle bedragen te vinden die door de Brusselse overheidsinstellingen worden uitgekeerd in de vorm van subsidies of overheidsopdrachten.

Zo kan je nagaan welk bedrijf de duurste overheidsopdracht van het Brussels Gewest heeft binnengehaald in 2020. Dat gaat om de vennootschap Jan De Nul die 75,4 miljoen euro kreeg voor renovatiewerkzaamheden aan de tunnels. Opvallend is ook dat in de categorie non-profitorganisaties Het Platform voor Steun aan de Vluchtelingen de grootste hap uit het budget kreeg, met een bedrag van 6,1 miljoen euro.

In mei 2019 sprak de Brusselse regering al af dat overheidsinstanties op hun website een inventaris moeten publiceren met een overzicht van hun overheidsopdrachten en subsidies. Minister voor Administratieve Vereenvoudiging Bernard Clerfayt (Défi) maakt het nu overzichtelijker met één website voor overheidsinstellingen, vzw’s en bedrijven waaraan het Gewest subsidies of opdrachten heeft besteed.

Transparantie

"Het was niet voldoende dat de transparantie in een verordening werd vastgelegd, het was ook nodig dat iedereen toegang tot deze informatie kreeg,” verklaart Clerfayt aan L’Echo. “Transparantie maakt onderdeel uit van de basis van de democratie: weten waar het overheidsgeld naartoe gaat.”

Het kadaster is nog niet volledig. De gegevens vcan Citydev, de MIVB en Actiris moeten nog worden toegevoegd. Dat komt door technische problemen met de incompatibiliteit van boekhoudsystemen. "Het is een evoluerend project", zegt Clerfayt. Hij streeft ernaar om ook de 19 gemeenten toe te voegen, en wellicht ook de Cocof en de VGC.

Het kadaster bevat alle uitgaven van het Brussels Gewest, met uitzondering van de loonmassa en aan particulieren toegekende subsidies, zoals renovatiepremies. Het register is gebaseerd op boekhoudkundige gegevens en betalingsstromen. "Dit laat geen enkele maas in de wet toe", zegt de minister, die denkt dat het het Brusselse kadaster het meest volledige kadaster is in België tot nu toe.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?