Clerfayt spreekt zich uit tegen gratis openbaar vervoer

© Ivan Put

"Wat gratis is, heeft geen waarde", zei Bernard Clerfayt (Défi) donderdagavond op een bijeenkomst van Voka. "Het openbaar vervoer moet niet gratis worden, want als er geen prijsverhoging is en de dienstverlening niet verbetert, dan wint niemand."

De Brusselse minister van Werk en Opleiding, Beroepsopleiding, Lokale Besturen, Digitalisering, Dierenwelzijn en Kinderbijslag gaat zo in tegen zijn eigen regeerakkoord. Daarin staat immers dat vanaf 2020 Brusselaars jonger dan 25 en ouder dan 65 gratis gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer in Brussel.

"Het is niet onredelijk om de tarieven van de MIVB te verhogen als daarmee de dienstverlening verbeterd wordt", zei Clerfayt tijdens de bijeenkomst van het Vlaams netwerk van ondernemingen (Voka). "We vergeten het vaak, maar het spreekt voor zich dat de prijs samenhangt met de kwaliteit."

Er was vanuit de oppositie ook al de nodige kritiek op de beslissing om het openbaar vervoer gratis te maken. Onder meer Cieltje Van Achter (N-VA) vroeg zich af of dat wel echt nodig was. De maatregel zou zo'n 20 miljoen per jaar kosten.

Verder sprak Clerfayt zich nog uit voor een kilometertaks en voor uitbreiding van het metronetwerk in het gewest. Hij stelt onder meer dat die metro moet kunnen worden doorgetrokken tot buiten het gewest, bijvoorbeeld Dilbeek of Zaventem.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?