De Block: ‘Zelfreflectie ontbreekt bij Catherine Moureaux’

© PhotoNews
| PTB*PVDA'er Dirk De Block (Sint-Jans-Molenbeek).

De PS in Molenbeek begint opnieuw met de coalitieonderhandelingen nadat die zowel met Ecolo als PTB*PVDA zijn afgeketst. Bij beide partijen klinkt hetzelfde geluid: Catherine Moureaux (PS) moet meer garanties geven over goed bestuur.

PTB*PVDA en Ecolo betreuren dat Catherine Moureaux niet erkent dat de PS in het verleden fouten heeft gemaakt. "Twee partijen zijn vertrokken omwille van dezelfde bezorgdheid,” zegt Dirk De Block aan BRUZZ. "Dat Ecolo en PTB niet samen willen werken, zoals Moureaux zegt, is niet het geval. Het probleem is dat Moureaux niet naar zichzelf wil kijken, en naar de problemen met haar kandidaat-schepen."

Schepen onder vuur

Die kandidaat-schepen is Jamel Azaoum (PS), die onder Philippe Moureaux gedelegeerd bestuurder was bij huisvestingsmaatschappij Logement Molenbeekois. Volgens De Block zette hij druk op personeelsleden om woningen toe te kennen aan bepaalde personen.

"Heel wat zaken zijn nooit deftig onderzocht," zegt De Block. "Daarom heb ik een onafhankelijk onderzoeksbureau voorgesteld dat tussen zou komen in geval van belangenverstrengeling."

In een reactie op de aantijgingen over haar kandidaat-schepen, reageerde Catherine Moureaux eerder deze week dat "er nooit harde bewijzen zijn gevonden." Moureaux is niet tegen een onderzoek naar belangenverstrengeling, maar zou dat eerder via een ombudsman willen doen. Volgens Dirk De Block is dat niet genoeg.

Sociale woningen

Maar niet alleen het gebrek aan garanties op goed bestuur deed Dirk De Block vertrekken uit de onderhandelingen. "Tijdens de laatste jaren onder Philippe Moureaux zijn er heel weinig sociale woningen bijgekomen, terwijl de wachtlijst enorm is," zegt De Block. "Welke zelfkritische balans maakt Catherine Moureaux daarover op? Wij willen een verandering met dat beleid, en de komende zes jaar ruimte maken voor 1.000 nieuwe sociale woningen. Ook willen we twintig extra leerkrachten aanstellen in de Molenbeekse scholen."

Hoewel De Block om dat te realiseren een aantal voorstellen heeft gedaan om dat te bekostigen, werd zijn voorstel aan de onderhandelingstafel afgedaan als onrealistisch.

Daarmee lost de PS volgens De Block de oorzaak niet op van het cliëntelisme waar Philippe Moureaux van wordt beschuldigd. "Als de markt je geen kansen geeft, en er is een groot gebrek aan huisvesting en jobs, dan gaan mensen valsspelen. Ze staan tien tot vijftien jaar op een wachtlijst en doen er alles aan om een woning te krijgen die niet tweederde van hun salaris kost."

Nieuwe onderhandelingsronde

Tijdens de tweede onderhandelingsronde zit Catherine Moureaux rond de tafel met CDH, Défi en Ecolo. Sarah Turine van Ecolo ziet een samenwerking alleen zitten als Moureaux zwart op wit zet dat bepaalde mensen van haar lijst niet dezelfde schepenpost als vroeger krijgen, de PS geen absolute meerderheid krijgt in het schepencollege en de depolitisering binnen vzw’s zoals La L.E.S. onaangetast laat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?