| Volt is een pan-Europese parti jdie opgericht werd na het Brexitreferendum in 2016.

Europese partij Volt heeft Brusselse lijsttrekker: ‘Europa meer slagkracht geven'

VT
© BRUZZ
06/04/2019

De jonge pan-Europese lijst Volt neemt deel aan de Europese en federale verkiezingen. Het doel: minstens een zetel binnenhalen. De lijsttrekker voor de Europese lijst, Christophe Calis, komt uit Brussel. ‘Onze plannen gelden voor de komende 20 jaar. Wij zijn hier om te blijven.’

De pan-Europese partij werd opgericht na het Brexitreferendum, door de 26-jarige Italiaan Andrea Venzon. Ondertussen zijn er afdelingen in de meeste Europese landen. Nu komt de partij alvast op in Zweden, Nederland, Luxemburg, Duitsland en ons land.

Volt nam in Etterbeek, Elsene en Antwerpen al deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Toen haalde de partij echter geen enkele zetel binnen. Nu proberen ze het opnieuw op Europees en federaal niveau.

De Europese lijst wordt getrokken door Christophe Calis, die in Watermaal-Bosvoorde woont. "We hebben drie belangrijke prioriteiten. Eerst en vooral willen we Europa vernieuwen. Er is meer democratie en participatie nodig.” Daarnaast wil de partij meer economische slagkracht voor Europa. "Europa is aan het wegzakken tegenover de andere grote wereldmachten zoals de VS en Rusland. We moeten opnieuw meer inzetten op wetenschap en innovatie." Milieu is de derde belangrijkste prioriteit.

Vijf nationaliteiten

De lijst voor de Europese verkiezingen telt kandidaten van zes verschillende nationaliteiten. Niet iedereen woont in België. Zo woont de nummer vier op de lijst, Kathrine Richter, in Kopenhagen. “Zij zal in mei naar Brussel afzakken om campagne te voeren,” aldus Calis. Daarnaast staat er ook een Tsjechische, Deense, Italiaanse en Nederlandse kandidaat op de lijst.

De partij komt niet op voor het Brussels parlement. “We moesten keuzes maken, en zagen dat er ook al andere partijen zijn met wie wij veel raakvlakken hebben, zoals Agora (die pleit voor meer directe democratie en een geloot burgerassemblee, red.).”

Een zetel en naamsbekendheid

Calis wil het liefst een zetel binnenhalen. “Het wordt hard werken, maar onze plannen gelden voor de komende twintig jaar. We zijn hier om te blijven," klinkt het.

De verkiezingen zijn ook een goede gelegenheid voor de partij om meer naamsbekendheid te krijgen. "We willen onszelf ook op de politieke kaart zetten in België. In Nederland zijn we wel al bekend, maar hier nog niet,” aldus Calis nog.

Voor de federale verkiezingen komt de partij op in de kieskring Antwerpen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Christophe Calis , Volt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni