Pascal Smet, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

| Pascal Smet, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp.

Gatz: 'Relatie met Smet leverde Uberlobbyist geen resultaten op'

© Belga - BRUZZ
16/07/2022

De Brusselse minister van Financiën Sven Gatz (Open Vld) heeft vrijdag gezegd dat zijn partij geen voorstander is van de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie die de nasleep van de Uber-files in het Brusselse gewest moet onderzoeken.

Voormalig minister van Mobiliteit Pascal Smet (One.Brussels-Vooruit) ligt onder vuur vanwege de UberFiles, waarbij Uber in de periode 2014 tot 2019 zwaar heeft gelobbyd bij zijn kabinet. Smet bleek ook persoonlijk bevriend met de toenmalige lobbyman van Uber Marc MacGann.

Volgens Gatz was de relatie tussen Smet en de belangrijkste lobbyist van de multinational Uber niet echt vruchtbaar. Dat zei hij tijdens het Bx1-programma 'Toujours + d'actu'. "Ze wisselden berichten uit via whatsapp, maar er was niet veel resultaat. In een periode waarin deze betrekkingen, laten we zeggen, vrij intens waren, heeft het lobbyen geen succes gehad," merkte hij op.

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau liet eerder deze week weten dat hij er geen probleem mee heeft dat het Brusselse parlement een onderzoekscommissie zou oprichten. Pascal Smet heeft al vragen gehad in het Brusselse parlement en is altijd transparant en open geweest en hij zal dat ook blijven. Ik heb de indruk dat hij stevig in zijn schoenen staat," reageerde Rousseau.

Uber Files in Brussel

De wereldwijde onthullingen over techbedrijf Uber tonen aan dat Brussel een belangrijke stad was in de uitbouw van hun nieuwe taxistrategie én dat sommige politici nauwe banden hadden met lobbyisten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni