Kernkabinet komt dinsdagavond samen over energiefactuur

Tinne Van der Straeten (Groen), federaal minister van Energie, op een persconferentie met premier Alexander De Croo (Open VLD) over de kernuitstap Tinne Van der Straeten (Groen), federaal minister van Energie, op een persconferentie met premier Alexander De Croo (Open VLD) over de kernuitstap
© Belgaimage
| Tinne Van der Straeten (Groen), federaal minister van Energie, op een persconferentie met premier Alexander De Croo (Open VLD) over de kernuitstap.
© Belgaimage
| Tinne Van der Straeten (Groen), federaal minister van Energie, op een persconferentie met premier Alexander De Croo (Open VLD) over de kernuitstap.

Het kernkabinet van de federale regering komt dinsdagavond bijeen om zich over maatregelen tegen de hoge energieprijzen te buigen. Daarbij zal onder meer worden gesproken over de factuur voor de bedrijven. Concrete maatregelen worden nog niet verwacht, al is het wel de bedoeling snel opnieuw rond de tafel te gaan zitten.

Maandag kwamen de werkgeversfederaties langs bij de premier en de ministers-presidenten om de sense of urgency over de torenhoge facturen nog eens aan te scherpen. Ze reageerden achteraf tevreden over het onderhoud. Woensdag staat overleg met de vakbonden op de agenda.

Dinsdagavond om 20.00 uur komen de topministers van de federale regering bijeen. Het zou gaan om een "richtinggevende" vergadering, zo wordt in regeringskringen uitgelegd. Daarbij zal uiteraard de energiefactuur van de bedrijven aan bod komen.

Volgens verschillende media zou daarbij sprake kunnen zijn van een uitstel van betaling van ­sociale bijdragen voor bedrijven, de verlenging van het regime van economische werkloosheid en het opnieuw invoeren van overbruggingsrecht voor zelfstandigen. Het gaat dus voor een stuk om maatregelen die tijdens de covidcrisis van kracht waren, maar dan meer doelgericht.

Verdachte prijswijzigingen opsporen

Een ander thema slaat op de mensen die net buiten het sociaal tarief vallen. Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) opperde aan de VRT de piste van een getrapt systeem voor het sociaal tarief om de mensen die een niet zo hoog inkomen hebben een bijkomende ondersteuning te geven. Daarnaast gaat ze ziekenfondsen vragen om zelf proactiever te kijken of mensen recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming, en dus ook een sociaal energietarief.

De vergadering richt ook de blik naar vrijdag. Dan staat een belangrijke vergadering geprogrammeerd van de Europese ministers van Energie, met op de agenda onder meer het prijsplafond voor gas. Zoals bekend pleit ons land al een half jaar voor zo'n plafonnering. Ook de aanpak van de overwinsten - een dossier van Van der Straeten en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) -, en steun via de banken kunnen aan bod komen.

Ondertussen heeft minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) het Prijzenobservatorium gevraagd na te gaan of bepaalde sectoren van de covidcrisis gebruik hebben gemaakt om hun marges te verhogen. Daarbij gaat bijzondere aandacht naar de voedingsector. De resultaten worden binnen enkele weken verwacht. Volgens de minister kan de studie ook dienen om eventuele prijswijzigingen die verdacht aandoen op te sporen. Die zullen dan worden doorgespeeld naar de concurrentiewaakhond.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?